Fostul premier olandez Mark Rutte preia marți funcția de șef al NATO, însărcinat cu menținerea alianței militare occidentale împreună cu războiul din Ucraina într-un moment critic și la apropierea alegerilor prezidențiale esențiale din SUA.
UPDATE
Jens Stoltenberg i-a predat ștafeta la șefia NATO fostului premier olandez Mark Rutte. Transferul a avut loc la sediul NATO, din Bruxelles, în cadrul unei reuniuni a Consiliului Atlanticului, componenta politică a NATO, din care fac parte ambasadorii statelor membre.
Stoltenberg a condus NATO în timpul războiului din Ucraina. Fostul prim-ministru norvegian a preluat mandatul în 2014 și urma să expire în 2022, dar a rămas în funcție ca urmare a invaziei pornite de Rusia în Ucraina.
Aliații NATO au decis în două rânduri prelungirea mandatului lui Stoltenberg.
În prezent, oficialii și diplomații NATO speră că Rutte poate menține prioritățile pe care Stoltenberg le-a stabilit împreună cu cele 32 de țări membre NATO pentru a continua să sprijine Ucraina, încurajând țările membre să investească mai multe fonduri în apărare.
La momentul de predare a ștafetei, Stoltenberg a spus despre Rutte că știe „să creeze consens” și are pregătirea necesară pentru a deveni un mare secretar general.
Mark cunoaște bine NATO și este bine cunoscut în întreaga alianță, având pregătirea perfectă pentru a deveni un mare secretar general. El a fost prim-ministru timp de 14 ani în cele patru coaliții și guverne diferite, deci știe cum să facă compromisuri, să creeze consens, iar acestea sunt abilități care sunt foarte apreciate aici la NATO. Mark, NATO va fi pe mâini sigure cu tine, a declarat Stoltenberg în deschiderea reuniunii.
„A peaceful transition of power” at NATO, as Jens Stoltenberg jokingly described it. He and Mark Rutte say they are friends. „Mark has the perfect background to become a great Secretary General,” Stoltenberg says. But he also admits that it’s difficult to to leave „an alliance… pic.twitter.com/ezDOI1qNbl
— Alexandra von Nahmen (@AlexandravonNah) October 1, 2024
Rutte i-a mulțumit lui Stoltenberg pentru „prietenia de lungă durată”, amintindu-și de începuturile colaborării lor, la masa NATO de la Lisabona, în 2010.
De atunci, am continuat să lucrăm pe probleme de securitate. Rusia, terorismul, amenințările cibernetice… Ai menținut această alianță pe drumul cel bun în vremuri tulburi și pot să spun că, în mare parte datorită ție, NATO este acum mai mare, mai puternică și mai unită ca niciodată, i-a mai spus Rutte, conform AFP.
Știrea inițială.
La ceremonia de la sediul NATO de la Bruxelles, Rutte va prelua funcția de secretar general de la Jens Stoltenberg, cel care a supravegheat organizația în timpul unui deceniu turbulent marcat în special de invazia Rusiei în Ucraina în 2022, notează Reuters.
Mark Rutte urmează să vegheze în prima sa mare reuniune – o reuniune a miniştrilor Apărării din NATO în perioada 17-18 octomrbie -, la menţinerea la cel mai înalt nivel a susţinerii indispensabile militare occidentale a Ucrainei în război, în contextul creşterii presiunilor în vederea punerii capăt acestui război şi deschiderii unor negocieri.
Statele Unite – prima putere militară şi departe prima putere în NATO – joacă un rol esenţial. Or America este în plină campanie electorală, iar pe ambele maluri ale Atlanticului se aşteaptă cu anxietate să se afle dacă vicepreşedinta democrată Kamala Harris sau fostul preşedinte republican Donald Trump se instalează la Casa Albă.
O eventuală victorie a miliardarului american la 5 noiembrie bântuie pe culoarele sediului NATO la Bruxelles, unde ameninţările unei retrageri americane ale fostului preşedinte al Statelor Unite răsună în continuare.
CITEȘTE ȘI: