CEO-ul Meta Platforms, Mark Zuckerberg, a declarat că oficiali de rang înalt ai Administrației Biden au făcut presiuni asupra companiei sale de social media pentru a cenzura materiale referitoare la COVID-19 în timpul pandemiei, adăugând că, acum, el s-ar opune dacă acest lucru s-ar întâmpla din nou.
Într-o scrisoare datată 26 august, Zuckerberg a declarat Comisiei Judiciare a Camerei Reprezentanților din SUA că regretă că nu a vorbit despre această presiune mai devreme, precum și despre unele decizii pe care le-a luat cu privire la eliminarea anumitor materiale, scrie Reuters.
„În 2021, înalți oficiali din administrația Biden, inclusiv Casa Albă, au exersat presiuni în mod repetat asupra echipelor noastre timp de luni de zile pentru a cenzura anumite materiale despre COVID-19, inclusiv materiale umoristice și satirice, și și-au exprimat frustrarea față de echipele noastre atunci când nu am fost de acord”, a scris Zuckerberg.
„Cred că presiunea guvernului a fost greșită și regret că nu am fost mai sinceri în această privință”, a scris Zuckerberg. „De asemenea, cred că am făcut unele alegeri pe care, privind retrospectiv și din perspectiva informațiilor căpătate între timp, nu le-am face astăzi”.
Scrisoarea a fost adresată lui Jim Jordan, președintele comisiei și membru al partidului Republican. Scrisoarea a fost postată de Comisia Judiciară pe paginile sale de Facebook și X. În postarea sa, Comisia a numit scrisoarea o „mare victorie pentru libertatea de exprimare” și a spus că Zuckerberg a recunoscut că „Facebook a cenzurat americanii”.
Zuckerberg a scris și despre suprimarea relatărilor despre laptopul lui Hunter Biden. El a scris că FBI a avertizat Facebook despre „o potențială operațiune de dezinformare rusească” cu privire la familia Biden, înainte de alegerile din 2020, conform Fox News.
Zuckerberg a spus că un articol din New York Post din toamna lui 2020 scrisese despre acuzații de corupție care implicau familia lui Biden, așa că a cerut personalului Facebook să verifice relatarea și să o retrogradeze temporar în afișări în timp ce așteaptă un răspuns. „După aceea a devenit clar că reportajul nu a fost dezinformare rusească și, în retrospectivă, nu ar fi trebuit să retrogradăm relatarea”, a scris Zuckerberg.
„Ne-am schimbat politicile și procesele pentru a ne asigura că acest lucru nu se va mai întâmpla din nou – de exemplu, nu mai retrogradăm temporar materiale publicate în SUA în timp ce așteptăm rezultatele muncii de verificare de informații”.
În scrisoare, Zuckerberg a mai spus că nu va face nicio contribuție pentru a sprijini infrastructura electorală în alegerile prezidențiale din 2024, astfel încât „să nu joace un rol într-un fel sau altul” în votul din noiembrie.
În timpul ultimelor alegeri, care au avut loc în 2020 în timpul pandemiei, Zuckerberg a contribuit cu 400 de milioane de dolari prin intermediul Inițiativei Chan Zuckerberg, o inițiativă filantropică administrată împreună cu soția sa, pentru a sprijini infrastructura electorală, o mișcare care a atras critici și chiar procese.
Foto: Shutterstock
CITIȚI ȘI: