Marșuri pentru PACE în Germania, cu ocazia Paștelui Catolic /Participanții critică NATO și cer oprirea conflictelor din Ucraina și Gaza
This browser does not support the video element.
Mii de persoane au participat în ultimele zile, în Germania, la marșuri pentru pace organizate cu ocazia Paștelui Catolic, manifestanții criticând Alianța Nord-Atlantică, Rusia și cerând oprirea livrărilor de armament occidental în Ucraina, acțiuni diplomatice, inclusiv în Fâșia Gaza, și renunțarea la arme nucleare.
După peste 100 de marșuri de Paște, Mișcarea pentru Pace a prezentat un bilanț pozitiv. Conform estimărilor, în Hamburg s-au mobilizat luni aproximativ 2.000 de oameni, iar la nivelul întregii țări, din datele Rețelei Asociațiilor pentru Pace, au participat, în ultimele trei zile, peste 10.000 de persoane.
Mitingurile pentru pace au fost organizate de 71 de organizații. S-au derulat începând de sâmbătă și până luni, a doua zi a Paștelui Catolic, în Hamburg, München, Dresda, Frankfurt și Mannheim.
”Germania are, prin linia sa politică, o responsabilitate foarte mare pentru moartea unor oameni, în întreaga lume. De aceea, opoziția noastră față de război și în favoarea păcii merge mai departe”, a declarat Willi van Ooyen, purtătorul de cuvânt al Observatorului privind Marșurile de Pace, citat de site-ul Tagesschau.de.
Manifestanții cer armistiții în Ucraina și între Israel și grupul islamist palestinian Hamas.
”Avem nevoie urgentă de pace, fondurile folosite pentru livrările de armament trebuie redirecționate spre programe sociale, spre educație și cultură, acestea sunt lucrurile de care avem nevoie, de aceea suntem aici atât de mulți”, afirmă Domenica Winkler, activistă în cadrul mișcării Refugiu Civil (Ziviler Hafen).
Manifestanții au afișat pancarte prin care au criticat NATO și au denunțat presupuse acte de genocid în Fâșia Gaza, atribuite Israelului.
”Eu cred că într-adevăr aceasta este tema centrală, dar mișcarea de pace este activă pe tot parcursul anului, nu doar de Paște, există și alte acțiuni, ieșim pe străzi, sunt și petiții, o gamă largă de acțiuni”, afirmă Kristian Golla, din cadrul Rețelei Asociațiilor pentru Pace.
Foto: Profimedia
Citește și: