„Scriu astăzi pentru a cere scuze tuturor pentru răul pe care l-am făcut prin faptul că povestea mea a fost parte a descrierilor publicate ca mărturii ale vieții la Auschwitz”, și-a început Joseph Hirt mărturia publicată în ziarul local LNP.
„Nu am fost prizonier acolo. Nu am intenționat să pun în umbră evenimentele care s-au petrecut cu adevărat acolo, admitând că am fost implicat personal în desfășurarea lor”, a continuat bătrânul de 86 de ani.
Zeci de ani, Hirt a ținut discursuri publice în care a povestit experiențele trăite în timpul celui de-al doilea război mondial, inclusiv drumul familiei sale evreice din Polonia la Belgrad. El le-a spus tuturor că a fost arestat de naziști, care l-au trimis în tabăra de concentrare de la Auschwitz unde l-a întâlnit pe Mengele, cel care se ocupa de torturarea prizonierilor de acolo. Joseph Hirt a spus, de asemenea, că a reușit să evadeze de acolo ieșind pe sub un gard electric.
„Vă cer iertare. Am jurat, în acel moment, să fac tot ce-mi stă în putere ca să previn pierderea adevărului despre viața prizonierilor de la Auschwitz”, a mărturisit Hirt.
Bărbatul a luat această hotărâre după ce a văzut cum Auschwitz a devenit o destinație turistică, unde cei care mergeau râdeau și glumeau, spunând că acel episod a fost doar o „propagandă”.
Înșelăciunea a fost descoperită de un profesor de istorie din New York, Andrew Reid, care a contrazis într-o lucrare foarte multe dintre poveștile bătrânului, începând cu numele citate de Hirt în „amintirile” sale și continuând cu datele istorice care nu se potriveau cu cele din poveștile lui Joseph. Reid a explicat că nu este unul dintre cei care nu recunosc Holocaustul, însă vrea să lupte pentru păstrarea adevărului.