Mărturia unui supraviețuitor al tragediei cu sute de morți din Marea Mediterana: „Traficanții au închis ușile și i-au blocat când au încercat să iasă afară”
This browser does not support the video element.
Sute de persoane s-ar fi înecat duminică, după ce ambarcațiunea plină cu imigranți ilegali s-a răsturnat în largul coastelor libiene, a anunțat Paza de Coastă italiană. Vase aparținând Pazei de Coastă au salvat 28 de persoane după ce incidentul a fost raportat către miezul nopții (3.00, ora României).
Cadavrele a 24 de imigranți morți în cea mai mare tragedie din istoria regiunii mediteraneene au fost aduse luni dimineața în Malta.
Nava italiană care transporta cadavrele i-a adus totodată pe cei 28 de supraviețuitori, care urmează să fie transportați ulterior în Italia.
Potrivit unor mărturii anterioare, nava avea la bord aproximativ 700 de imigranți ilegali, în momentul în care s-a răsturnat, la aproximativ 200 de kilometri sud de insula italiană Lampedusa.
„Traficanții de persoane au închis ușile și i-au blocat când au încercat să iasă afară” din cală, a declarat supraviețuitorul citat de procurorii italieni, un bărbat adus la un spital din Sicilia.
Paza de Coastă italiană a anunțat că operațiunea de salvare „continuă fără încetare”.
Imigranții ilegali de la bord s-ar fi adunat într-o parte a ambarcațiunii, pentru a atrage atenția unei nave portugheze care trecea prin zonă, ceea ce a provocat răsturnarea ambarcațiunii, potrivit Pazei de Coastă italiene.
Accidentul a avut loc la o săptămână după ce organizația Salvați Copiii anunța că aproape 400 de persoane au pierit în alt accident, în largul coastelor Libiei, în contextul în care Italia le solicită partenerilor săi europeni ajutorul pentru ca să facă față valului de imigranți ilegali care vin spre țărmul de sud al peninsulei din nordul Africii.
Indignarea și îngrijorarea cu privire la soarta imigranților ilegali care încearcă să ajungă în Europa s-au amplificat după naufragiile a două ambarcațiuni, în octombrie 2013, în largul Lampedusei,soldate cu 350 de morți.
„Am cerut ajutor suplimentar de mai bine de un an, iar ei nu au răspuns”, a declarat Carlotta Sami, o purtătoare de cuvânt a UNHCR pentru postul itallian Sky TG24. „Dacă bilanțul acestei ultime tragedii se confirmă, numărul celor care au murit în Mediterana, în ultimele zece zile, va depăși o mie”, a adăugat ea.
Amnesty International (AI) a îndemnat guvernele europene să își asume responsabilitatea insuficienței echipelor de specialiști în operațiuni de căutare și salvare la Mediterana. „Ne confruntăm la Mediterana cu o tragedie provocată de om, de proporții copleșitoare”, a declarat John Dalhuisen, directorul AI pentru Europa și Asia centrală. „Aceste ultime morți pe mare sunt șocante, dar nu surprinzătoare”, a adăugat el.
Înaltul Reprezentant UE pentru Politică Externă Federica Mogherini a anunțat abordarea accidentului luni, în cadrul Consiliului pentru Afaceri Externe, care va prezenta un set de propuneri Libiei, una dintre principalele rute de trafic cu imigranți ilegali.
„Este necesar să continuăm să acționăm asupra cauzelor migrației și mai ales în privința instabilității unei regiuni care se extinde tot mai mult, din Irak în Libia”, a spus Mogherini. Ea s-a întâlnit cu premierul italian Matteo Renzi și au insistat împreună asupra necesității unei soluții europene la această problemă. Renzi și-a anulat toate întâlnirile programate și a convocat o reuniune a miniștrilor pentru a discuta subiectul.
Președintele francez Francois Hollande a declarat pentru postul Canal+ că accidentul este una dintre cele mai mari catastrofe din regiunea Mediteranei și a solicitat suplimentare navelor de supraveghere.
Premierul grec Alexis Tsipras a îndemnat, de asemenea, UE să facă „imediat” pașii necesari și să organizeze un summit de criză. Grecia a acceptat să găzduiască peste 10.000 de persoane care s-au refugiat din calea războiului din Siria, de la începutul anului și până în martie, a precizat el. În aceeași perioadă din 2014, în Grecia au sosit doar 2.900 de refugiați.
La operațiunile de salvare de pe Mediterana participau Paza de Coastă, Marina, forțele aeriene și vase comerciale italiene, asistate de către autoritățile malteze.