Masacru în Sri Lanka. Politicieni din toată lumea condamnă atacurile din statul asiatic
„Cu groază și tristețe am auzit despre bombardamentele din #SriLanka care au costat viețile a multor persoane. Condoleanțe sincere familiilor victimelor care s-au adunat să se închine în mod pașnic sau să vină să viziteze această țară frumoasă. Suntem pregătiți să vă sprijinim”, este mesajul postat pe Twitter de Juncker.
Premierul britanic Theresa May a condamnat, de asemenea, atacurile din Sri Lanka.
„Actele de violență împotriva bisericilor și hotelurilor din Sri Lanka sunt cu adevărat îngrozitoare, iar cele mai sincere condoleanțe se îndreaptă către toți cei afectați în acest moment tragic”, este mesajul premierului britanic.
„Trebuie să stăm împreună pentru a ne asigura că nimeni nu va mai trebui să-și exercite credința în frică”, a adăugat May pe Twitter.
Între timp, guvernele Emiratelor Arabe Unite și Bahrain au denunțat bombardamentele ca fiind „atacuri teroriste”.
„Emiratele Arabe Unite și-au afirmat poziția fermă împotriva tuturor formelor de violență, terorism și extremism, care ne vizează pe toți fără deosebire între religie și rasă”, a declarat Ministerul Afacerilor Externe și Cooperării Internaționale din Emiratele Arabe Unite.
Ambele țări și-au exprimat solidaritatea cu guvernul din Sri Lanka.
Președintele SUA, Donald Trump a transmis pe Twitter: „Condoleanțe sincere din partea oamenilor din Statele Unite către oamenii din Sri Lanka privind atacurile oribile teroriste asupra bisericilor și hotelurilor… Suntem pregătiți să vă ajutăm!”
„Este șocant faptul că oamenii care s-au adunat pentru a sărbători Paștile au fost ținta deliberată a atacurilor vicioase”, a transmis cancelarul Germaniei, Angela Merkel, într-o scrisoare de condoleanțe adresată președintelui Sri Lanka.
„Teroarea și barbaritatea nu ne vor învinge niciodată”, a scris într-un mesaj pe Twitter premierul spaniol Pedro Sanchez.
„Tristețe profundă după atacurile teroriste asupra bisericilor și hotelurilor din Sri Lanka. Condamnăm cu tărie aceste acte dureroase. Toată solidaritatea noastră cu poporul srilanc și gândurile noastre pentru toate rudele victimelor în această zi de Paște”, a scris Emmanuel Macron pe Twitter.
Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan: „Eu condamn în cele mai puternici termeni posibili atacurile teroriste de Paște din Sri Lanka. Acesta este un atac asupra întregii omeniri”.
Ministrul iranian de Externe, Mohamed Javad Zarif a transmis următorul mesaj: „Foarte întristat de atacurile teroriste asupra creștinilor din Sri Lanka în timpul Paștelui. Condoleanțe guvernului și poporului prieten din Sri Lanka. Gândurile și rugăciunile noastre sunt cu victimele și familiile lor. Terorismul este o amenințare globală fără religie: trebuie condamnat și înfruntat la nivel global”.
„Noua Zeelandă condamnă toate actele de terorism, iar hotărârea noastră a fost întărită de atacul de pe teritoriul nostru din 15 martie. Să vezi un atac în Sri Lanka în timp ce oamenii erau în biserici și la hoteluri este devastator”, a transmis într-o declarație scrisă, Jacinta Ardem, premierul Noii Zeelande.
„Noua Zeelandă respinge toate formele de extremism și susține libertatea religioasă și dreptul de a ne închina în siguranță. În mod colectiv, trebuie să găsim voința și răspunsurile pentru a pune capăt acestor violențe”.