Măsură dură luată de Letonia: „Acestor propagandiști ruși foarte activi li se va interzice intrarea în țară”

Publicat: 22 07. 2014, 08:58
Actualizat: 22 07. 2014, 15:00

„Acestor propagandiști foarte activi – nu le putem spune altfel – li se va interzice intrarea în Letonia”, a declarat pentru postul public de radio ministrul leton de Externe, Edgars Rinkevics, relatează AFP.

Artiștii puși pe lista neagră de către minister au susținut în „mod agresiv” anexarea Crimeei de către Rusia în martie, a explicat el.

Potrivit unui comunicat al ministerului, este vorba despre Oleg Gazmanov, Iosif Kobzon și Alla Perfilova, cunoscută drept Valeriia.

„Bineînțeles că oamenii pot spune ce vor, dar vreau să dau un semnal clar că persoanele care propagă acest gen de opinii nu sunt binevenite într-o țară membră UE”, a declarat Rinkevics.

Anhelita Kamenska, din cadrul Centrului leton pentru drepturile omului, s-a întrebat de ce acești trei cântăreți au fost „arătați cu degetul” dintre alții, citând exemplul dirijorului Valeri Gherghiev.

Acesta din urmă, cunoscut ca susținător entuziast al președintelui Vladimir Putin, a dirijat un concert joi la Opera din Riga, a declarat Kamenska.

„Dacă vă uitați la elita rusă, sunt mulți care își exprimă susținerea pentru Putin și politica sa”, a adăugat ea.
Cei trei cântăreți ar fi trebuit să participe la Concursul pentru tineri interpreți de muzică pop „Noul val”, organizat în stațiunea balneară Jurmala și inspirat după Eurovision. Acesta atrage mii de fani și artiști din Comunitatea Statelor Independente (CSI).

Sosirea, cu această ocazie, la Jurmala a unor oligarhi ruși cu iahturile lor luxoase alimentează în acest sezon articolele din presa mondenă, atât în Rusia, cât și în Letonia, țară în care trăiește o importantă minoritate rusofonă.

Pentru numeroși letoni, Jurmala reînvie amintirea dureroasă a epocii în care stațiunea balneară era locul de vacanță privilegiat al elitelor sovietice.

Letonia, care numără două milioane de locuitori, a petrecut cinci decenii sub ocupație sovietică, până în 1991, înainte de a se alătura NATO și Uniunii Europene în 2004. Rusofonii reprezintă un sfert din populație.