Prima pagină » Știri externe » Măsură fără precedent în UE. Țările est-europene care nu primesc imigranți vor fi penalizate

Măsură fără precedent în UE. Țările est-europene care nu primesc imigranți vor fi penalizate

Măsură fără precedent în UE. Țările est-europene care nu primesc imigranți vor fi penalizate
Comisia Europeană va decide în luna iunie eventuale măsuri juridice pentru penalizarea țărilor central și est-europene care au refuzat să accepte imigranți extracomunitari în cadrul schemei cotelor stabilită de Uniunea Europeană, informează site-ul agenției Reuters.

Deși Comisia Europeană a stabilit în 2015 distribuirea proporțională a 160.000 de imigranți, până acum au fost relocați doar 18.500.

Polonia și Ungaria au refuzat să primească vreun imigrant extracomunitar în cadrul sistemului de relocare.

„Este inacceptabil ca în timp ce majoritatea statelor membre depun eforturi reale, într-un autentic spirit european, alte țări să continue să demonstreze că nu sunt deloc solidare”, a declarat Dimitris Avramopoulos, comisarul UE pentru Imigrație. „De aceea, cer Poloniei și Ungariei, care nu au acceptat nicio persoană ce are nevoie de protecție, să înceapă să facă acum acest lucru”, a adăugat Avramopoulos.

Comisia Europeană va stabili luna viitoare dacă va iniția proceduri de sancționare a statelor europene care nu respectă schema de relocare a azilanților.

În aprilie, Malta, care deține președinția semestrială a Consiliului Uniunii Europene, a propus oferirea unor subvenții de câte 60.000 de euro pentru fiecare imigrant statelor UE care primesc extracomunitari peste cotele stabilite de Comisia Europeană, iar țările care nu primesc ar urma să achite sumele.

Consiliul Uniunii Europene a stabilit, în septembrie 2015, să distribuie pe bază de cote 160.000 de refugiați extracomunitari ajunși în spațiul UE. România, Cehia, Slovacia și Ungaria au votat, în Consiliul UE pentru Justiție și Afaceri Interne, împotriva sistemului de relocare a imigranților conform unor cote obligatorii, dar schema a fost aprobată. După atentatele comise la Paris în noiembrie 2015, Polonia a semnalat că nu va mai primi refugiați.

Citește și