Măsuri drastice împotriva TERORISMULUI în Pakistan. Ce condiții li se pun utilizatorilor de telefoane mobile
Fiecare pakistanez care dorește să folosească un telefon mobil și să își păstreze cartela SIM trebuie să se asigure că numele, numărul de telefon și amprentele sale sunt în posesia autorităților, scrie Daily Mail.
Măsura a fost anunțată la începutul acestui an și pakistanezii au făcut coadă la magazinele de telefoane mobile și în fața mașinilor autorităților sau a chioșcurilor, pentru a fi amprentați în conformitate cu legea.
Autoritățile pakistaneze doresc să prevină situația în care telefoanele mobile sunt folosite de teroriști, mai ales după ce, în urmă cu două luni, talibanii au ucis 150 de persoane într-o școală din Peshawar.
Utilizatorii care vor să-și păstreze telefoanele trebuie să meargă la un magazin și să prezinte actul de identitate, pentru a le fi scanate amprentele. Dacă amprentele lor corespund cu cele din baza de date a guvernului, au dreptul să își păstreze cartela SIM. În caz contrar, serviciul este dezactivat.
Anul trecut, guvernul pakistanez a introdus aparate biometrice, care să verifice identitatea utilizatorilor, o condiție pentru oricine dorește să își cumpere o nouă cartelă SIM. După atacul de la Peshawar, guvernul îi verifică acum pe toți utilizatorii de telefoane mobile.
Ministrul de Interne Chaudhry Nisar Ali Khan a declarat că teroriștii vor pierde astfel „o armă foarte valoroasă”. Un oficial al poliției pakistaneze, care investighează atacul de la Peshawar, a recuperat cel puțin două cartele SIM de la fața locului, înregistrate cu numele a doi cetățeni nevinovați din provincia Punjab.
În Pakistan, există peste 103 milioane deținători de cartele SIM și guvernul vrea să îi verifice pe toți până în data de 13 aprilie, a precizat purtătorul de cuvânt al Autorității Pakistaneze de Telecomunicații.
Cei cinci operatori de telecomunicații din Pakistan au colaborat cu PTA pentru a instala dispozitivele de scanare a amprentelor în țară și deja au fost analizate 60 milioane de cartele SIM. Autoritățile pakistaneze au blocat, până acum, nu mai puțin de șapte milioane de cartele SIM.
Pe de altă parte, Hussain Khan, un pakistanez care a așteptat 40 de minute să fie verificat, în fața sediului unui operator telecom din Islamabad, se declară sceptic în privința măsurilor autorităților: „Cei care doresc să folosească telefoanele mobile în scopuri rele nu vor lua parte la aceste verificări. Știu ei să se descurce”.
Un alt pakistanez, Badshah Hussain, este mai optimist: „Acest demers va reduce rata criminalității și a terorismului, va asigura o protecție mai bună a oamenilor”.