Shahindokht Molaverdi, vicepreședintele Iranului în departamentul pentru femei și afaceri familiale, a spus într-un interviu că se teme că violența ar putea să ia proporții în acel sat:
„Copiii criminalilor executați sunt și ei deja traficanți de droguri. Ei vor să răzbune moartea taților. În același timp, ei își hrănesc familiiile cu ajutorul banilor obținuți prin afaceri cu droguri, iar oamenii din acest sat nu pot fi protejați”.
Provincia Sistan-Baluchestan este situată în sud-estul țării, la granița cu Pakistan și Afganistan și reprezintă unul din punctele-cheie de contrabandă cu opiu și alte narcotive.
În mare măsură subdezvoltată și săracă, o mare parte din populația locală se bazează pe comerțul cu droguri pentru asigurarea venitului. În ultimii ani, zona a devenit o bază pentru sunniți, în principal grupările extremiste salafiste originare din Pakistan.
Atât traficanții de droguri, cât și extremiștii sunniți au reprezentat principalele ținte ale unei represiuni stricte conduse de guvernul iranian.
Numărul exact de oameni executați în provincie nu a fost dezvăluit, însă Sistan-Baluchestan este cunoscută drept una dintre provinciile iraniene în care se aplică pedeapsa capitală cel mai des.
„Dacă nu acționăm împotriva oamenilor de acest fel, infracțiunile vor fi săvârșite din nou”, spune Molaverdi. „Societatea este responsabilă pentru familiile celor executați. Cu toate că programul de sprijin familial a fost neglijat timp de mulți ani, acesta a fost relansat ca parte a celui de-al șaselea plan național de dezvoltare”, scrie Euronews.