„Guvernul Italiei respectă regulile. Dar, în privința imigranților, nu colaborează toate țările”, i-a reproșat Matteo Renzi președintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.
„Nu se poate că alții să întoarcă privirea în altă parte (n.red. – în privința imigrației); Italia își îndeplinește propria parte, dar nu toată lumea este pe aceeași lungime de undă. Solidaritatea nu poate fi unidirecțională. Nu putem fi europeni doar când avem bani de luat”, a adăugat Matteo Renzi, potrivit ziarului La Repubblica.
„Uniunea Europeană ar trebui să fie un far al civilizației, copiii imigranților continuă să moară înecați”, a subliniat premierul Italiei.
Cancelarul Austriei, Werner Faymann, a pledat în mai multe rânduri pentru solidaritatea țărilor central și est-europene membre UE în primirea refugiaților, avertizând cu reducerea fondurilor statele care nu acceptă extracomunitari conform sistemului de distribuire. Conform unor surse UE, fonduri structurale destinate țărilor central și est-europene ar putea fi alocate măsurilor pentru gestionarea crizei imigranților extracomunitari.
Consiliul Uniunii Europene a stabilit, în septembrie 2015, să distribuie pe bază de cote obligatorii 160.000 de refugiați extracomunitari ajunși în spațiul UE. Polonia a votat în favoarea sistemului. România, Cehia, Slovacia și Ungaria au votat, în Consiliul UE pentru Justiție și Afaceri Interne, împotriva sistemului de relocare a imigranților conform unor cote obligatorii, dar schema a fost aprobată. După atentatele comise la Paris în noiembrie 2015, Polonia a semnalat că nu va mai primi imigranți extracomunitari.