May cere „negocieri accelerate” pentru Brexit: Suntem gata să intensificăm ritmul discuțiilor
„Suntem gata să intensificăm ritmul negocierilor. Nu s-a stabilit nimic oficial, dar este un subiect pe care îl putem propune. De obicei, la negocieri, pe măsură ce trece timpul se observă o creștere a ritmului”, a declarat o purtătoare de cuvânt a lui May, citată de DPA. Executivul britanic vrea intensificarea discuțiilor, de la o dată pe lună, la întrevederi săptămânale.
În urma celei mai recente runde de negocieri rezultatele nu au fost, însă, cele mai fructuoase. Cel puțin asta reiese din declarațiile negociatorului șef pentru Brexit, care a transmis atunci că Marea Britanie vrea un acord „imposibil” în care să păstreze beneficiile de membru al UE, în ciuda ieșirii din blocul comunitar. Michel Barnier a spus că Regatul Unit pare că nu ia în considerare cu „suficientă profunzime” consecințele părăsirii UE și că se pare că britanicii au o anume „nostalgie” în negocierea poziției sale în cadrul înțelegerii care va fi semnată pentru Brexit.
„Nu am înregistrat progrese decisive pe niciun subiect de importanță majoră”, a declarat Barnier în fața reporterilor, cu toate că secretarul pentru Brexit, David Davis, a adoptat un ton mai pozitiv spunând că „această săptămână foarte stresantă de negocieri a adus evoluții concrete”.
„Marea Britanie vrea să recapete controlul, vrea să seteze propriile standarde și reguli, dar și ca acestea să fie recunoscute automat în UE, asta scrie în documentele aduse de partea britanică. Aceste cerințe sunt pur și simplu imposibil de îndeplinit, nu poți fi în afara pieței unice și să-i setezi ordinea legală”, a spus Michel Barnier în conferința de presă organizată pentru a marca finalul ultimei runde de negocieri.
Acesta a reiterat și că urmările, atât pentru cetățeni, cât și pentru consumatori și pentru mediul de afaceri vor fi unele importante: „Poate că nu toate aspectele au fost dezbătute în suficientă profunzime în Regat, dar acum este momentul să explice tot ce implică ieșirea din Uniunea Europeană și părăsirea pieței unice și care sunt consecințele ieșirii de pe piața unică. Atunci când am citit unele dintre documentele înmânate de Davis în numele guvernului britanic, în unele dintre propuneri am văzut un soi de nostalgie în forma specifică a unor solicitări, în sensul că-și doresc păstrarea unor beneficii ale UE și ale pieței unice fără să fie parte din acestea. Așa cum am mai spus, Brexit înseamnă Brexit, dacă asta implică părăsirea pieței unice, vor exista consecințe”, a mai spus acesta.