Prima pagină » Știri externe » Medicii turci denunță folosirea periculoasă a gazelor lacrimogene. Două posibile decese din această cauză

Medicii turci denunță folosirea periculoasă a gazelor lacrimogene. Două posibile decese din această cauză

Medicii turci denunță folosirea periculoasă a gazelor lacrimogene. Două posibile decese din această cauză
Șase organizații turce ale medicilor au deplâns, joi, folosirea masivă de către poliție a gazelor lacrimogene în timpul reprimării manifestațiilor antiguvernamentale ce au afectat Turcia de la sfârșitul lui mai, evocând două cazuri probabile de decese și denunțând folosirea lor ca "armă chimică".

Șase organizații turce ale medicilor au deplâns, joi, folosirea masivă de către poliție a gazelor lacrimogene în timpul reprimării manifestațiilor antiguvernamentale ce au afectat Turcia de la sfârșitul lui mai, evocând două cazuri probabile de decese și denunțând folosirea lor ca „armă chimică”.

„Avem îngrijorări serioase cu privire la moartea a doi cetățeni în urma expunerii lor la gaze lacrimogene și al căror deces nu a fost luat în considerare de statisticile” privind victimele ciocnirilor, a declarat Ãœmit Biçer, în numele Asociației specialiștilor în medicină legală.

Autoritățile și Uniunea Medicilor din Turcia (TTB) au menționat până în prezent patru morți în incidente: doi civili loviți de proiectile la Hatay (sud) și Ankara – primul probabil de o grenadă lacrimogenă, al doilea de un glonț de pistol – un altul lovit de o mașină la Istanbul și un polițist căzut de pe un pod la Adana (sud).

La acest bilanț ar trebui probabil să se adauge moartea unui bărbat în vârstă de 47 de ani, angajat al unei școli private din Ankara, care a avut probleme respiratorii după o expunerea puternică la gaze lacrimogene și o femeie în vârstă de 50 de ani, decedată din cauza unei crize cardiace la Istanbul, în circumstanțe similare a declarat Biçer.

Poliția a folosit gaze lacrimogene „nu ca un mijloc de a controla mulțimea, ci ca o armă chimică”, lansând grenade în imediata apropiere a persoanelor sau în locuri închise, două acte interzise de convențiile internaționale, a acuzat medicul.

Aproximativ 41 la sută dintre persoanele afectate de gaze se aflau în imediata apropiere (la mai puțin de cinci metri) de o grenadă lacrimogenă, iar 21 la sută se aflau într-un loc închis, a declarat Elif Dagli, de la Societatea turcă de medicină toracică, dezvăluind rezultatele unei anchete efectuate pe un număr de 356 de persoane expuse la gaze.

Simptomele constatate la aceste persoane merg de la tuse (78 la sută) și dureri toracice (74 la sută) la tuse cu sânge (3 la sută), a afirmat Dagli.

Dogan Sahin, de la Asociația turcă de psihiatrie, a denunțat la rândul său la folosirea gazelor lacromogene „care ar putea fi asociate torturii” devreme ce obiectivul a fost „să provoace durere fizică și psihologică în scop de pedeapsă” pentru manifestanți.

El a evaluat la 50.000 numărul persoanelor care ar putea fi victimele „tulburărilor psihologice recurente sau permanente” în urma acestor intervenții ale poliției.

Ciocnirile din Turcia din ultimele trei săptămâni s-au soldat cu mai puțin de patru morți și 7.800 de răniți, dintre care 59 grav, potrivit ultimului bilanț al TTB, publicat joi.

Citește și