Serghei Maximishin, medicul rus care l-a tratat pe Aleksei Navalnîi după ce fusese otrăvit, a murit brusc. Acesta era principalul martor în dosarul principalului contestatar al lui Vladimir Putin.
Anunțul a fost făcut de Spitalul de Urgență din Omsk, unde Serghei Maximishin era angajat de mai mulți ani. Medicul avea doar 55 de ani, iar unitatea medicală transmite, prin intermediul unui comunicat, că acesta a murit în mod neașteptat.
“Cu regret, vă informăm că medicul șef adjunct pentru anestezie și resuscitare din cadrul Spitalului de Urgență №1, asistent al departamentului Universității medicale de stat din Omsk, doctor în științe medicale, Maksimishin Serghei Valentinovici a murit brusc”, se arată în comunicatul, fără să se precizeze și cauza decesului.
După ce a fost otrăvit cu o substanță de tip Novichok, Aleksei Navalnîi a fost internat, în primă fază, la Spitalul de Urgență din Omsk, pe 20 august 2020. Opozantul lui Vladimir Putin a ajuns în comă în unitatea medicală. Într-un final, după mai multe intervenții externe, acesta a fost dus în Germania, unde a stat cinci luni pentru a-și reveni.
Cel care s-a ocupat de tratarea lui Aleksei Navalnîi a fost chiar doctorul Serghei Maximishin, fapt confirmat de Leonid Volkov, șeful de cabinet al dizidentului rus.
“Serghei Maximishin conducea departamentul care l-a tratat pe Alexey Navalnîi, fiind responsabil cu tratamentul său – în special de deczia privind coma indusă medical. Maximishim știa mai mult decât oricine altcineva despre starea lui Alexei, așa că nu pot respinge posibilitatea unui joc prostesc. Cu toate acestea, sistemul medical din Rusia este foarte slab și nu este neobișnuit ca medicii de vârsta lui să moară brusc. Mă îndoiesc că vor exista investigații despre moartea sa”, a declarat Leonid Volkov, potrivit CNN.
Aleksei Navalnîi s-a întors în Rusia în ianuarie, fiind imediat reţinut la sosirea în ţară. Marţi, un tribunal din Moscova a decis că disidentul trebuie să ispăşească o condamnare de trei ani şi jumătate pentru că nu a reuşit să ia legătura cu autorităţile penale, aşa cum impuneau termenii unei decizii mai vechi, întrucât se afla în Germania pentru a se recupera după o otrăvire de comiterea căreia el a acuzat serviciul de informaţii rus.
Aleksei Navalnîi primise o sentinţă cu suspendare în 2014 într-un caz de fraudă, despre care el a afirmat că e politică, iar Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a apreciat că a implicat proceduri “arbitrare şi incorecte”.