„Anunțăm cu regret că cel de-al treilea pacient pe care l-am tratat pentru Ebola, doctorul Martin Salia, a decedat din cauza simptomelor foarte avansate ale bolii”, a informat centrul medical, care anunțase duminică despre acest pacient că „este foarte grav bolnav”.
„În pofida eforturilor eroice, boala era prea avansată pentru a-l salva”, a subliniat spitalul, care va organiza o conferință de presă în cursul zilei.
Medicul Martin Salia, rezident american și chirurg la Spitalul Connaught din Freetown, este primul cetățean din Sierra Leone bolnav de Ebola care a fost transferat în Statele Unite, unde au mai fost tratate nouă cazuri de febră hemoragică.
Centrul medical Nebraska, special echipat pentru a îngriji bolnavi de Ebola, a mai tratat deja doi pacienți infectați cu virusul febrei hemoragice, care au supraviețuit.
Potrivit spitalului, doctorul Salia avea insuficiență renală și respiratorie când a sosit în Statele Unite.
Pe lângă dializă și aparatură pentru respirație artificială, el a primit plasmă de la un donator vindecat, precum și serul experimental ZMapp. „Am utilizat toate tratamentele disponibile pentru a-i oferi toate șansele de supraviețuire”, a declarat doctorul Phil Smith, directorul medical al unității specializate din cadrul Centrului.
Epidemia de febră hemoragică Ebola a provocat moartea a cel puțin 5.177 de persoane, din totalul de 14.413 cazuri înregistrate în opt țări (Guineea, Liberia, Sierra Leone, Mali, Nigeria, Senegal, SUA și Spania), conform celui mai recent bilanț anunțat de Organizația Mondială a Sănătății (OMS).