Medicul oncolog Maurice Tubiana, un pionier al radioterapiei, a murit la vârsta de 93 de ani
Medicul oncolog Maurice Tubiana, promotor al radioterapiei, specialist în radiologie și radiobiologie de talie mondială, a murit marți la Paris la vârsta de 93 de ani, a anunțat Academia de medicină din Franța, citată de AFP.
Medic și fizician, Maurice Tubiana a coordonat Centrul anticancer al Institutului Gustave-Roussy din Paris. A fost un pionier al radioterapiei, promovând utilizarea în scopuri medicale a izotopilor radioactivi, atât pentru diagnosticare și investigații clinice, cât și pentru terapia în sine.
Un ultim omagiu oficial va fi adus vineri, într-o ceremonie militară în curtea Domului Invalizilor din Paris, acestui fost membru al Rezistenței franceze din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, decorat cu Marea Cruce a Legiunii de Onoare, cu Crucea de Război 39-45 și cu Medalia Evadaților.
Născut pe 25 martie 1920, la Constantine, în Algeria, doctor în medicină și licențiat în fizică, Maurice Tubiana, care a absolvit și cursurile Universității Berkeley din California, s-a angajat ca medic intern la Assistance Publique – Hôpitaux de Paris în 1946.
Devenit profesor de fizică medicală în 1952, radiolog la Assistance Publique – Hôpitaux de Paris în 1958 și profesor la Facultatea de Medicină din Paris din 1963 până în 1989, Maurice Tubiana a avut o carieră neîntreruptă în domeniul medical, lucrând în principal la Institutul Gustave-Roussy.
Odată cu primirea în 1981 a Gray Medal, cea mai înaltă recompensă internațională în domeniul radiobiologiei, profesorul Tubiana a devenit celebru pe plan internațional. În 1991 a primit o altă distincție importantă, premiul Pezcoller, pentru întreaga carieră.
A fost, totodată, membru în comitetul central al Ligii pentru drepturile omului și ale cetățeanului.
Alături de câteva sute de articole științifice, profesorul Tubiana a publicat mai multe cărți pentru publicul larg, precum „Le Refus du réel” (1977), „La lumière dans l’ombre” (1991), „Le Bien-vieillir” (2003) și „N’oublions pas demain. Mémoires” (2007).