Premierul rus Dmitri Medvedev a apreciat că democrația rusă va putea să fie judecată abia peste un secol, având în vedere moșternirea epocii sovietice, o perioadă ce s-a încheiat în urmă cu doar două decenii, relatează AFP.
„Facem abia primii pași, dezvoltându-ne sistemul politic și instituțiile democratice din țară, și nu trebuie să fim judecați prin prisma celor mai buni” în domeniu, a declarat Medvedev într-un interviu pentru presa europeană postat pe site-ul Guvernului.
„Putem face așa: dacă, spre exemplu, există probleme în 100 de ani, atunci acest lucru va însemna că, probabil, în acești ani au existat lucruri care nu au funcționat”, a adăugat el.
Premierul rus a subliniat că atât în perioada țarilor, cât și în perioada sovietică, în Rusia „nu a existat nicio democrație”.
Totuși, Medvedev a recunoscut că nu există, în acest domeniu, altă variantă posibilă de democrație. „Nu suntem cu nimic diferiți de țările europene, nu vedem altă cale pentru democrație, care să poată să fie fondată pe abordări specifice în Rusia”, a spus el.
„Însă democrația și sistemul politic, este de asemenea adevărat, au un caracter național, în fiecare țară în parte”, a adăugat el.
Organizația nonguvernamentală (ONG) Human Rights Watch (HRW) a apreciat în raportul său anual, la începutul lui februarie, că 2012 a fost „cel mai rău an pentru drepturile omului din istoria recentă a Rusiei” de după prăbușirea fostei Uniuni Sovietice, în 1991.
Opoziția și ONG-uri ruse nu încetează să denunțe atingeri tot mai importante aduse libertăților, după instalarea lui Vladimir Putin la Kremlin, în mai.
Președintele rus a apreciat, la sfârșitul lui februarie, că în 2012 nu au existat „probleme speciale în domeniul drepturilor omului”.