Întrebat, în cursul unui interviu acordat pubblicației germane Handelsblatt, despre propunerea Arabiei Saudite privind declanșarea unei operațiuni terestre masive în Siria, Dmitri Medvedev a răspuns: „Toate părțile ar trebui să se așeze la masa negocierilor, în loc să declanșeze un nou război mondial…”
„Americanii și partenerii noștri arabi trebuie să se gândească de două ori asupra acestei inițiative. Vor un război permanent? O victorie rapidă nu este posibilă, pentru că în lumea arabă sunt mai multe fronturi”, a adăugat Medvedev, aflat la Conferința de securitate desfășurată în orașul german Munchen.
„Orice fel de operațiune terestră, în general, conduce la război permanent. Priviți ce s-a întâmplat în Afganistan și în alte țări, ca să nu mai vorbesc de Libia”, a subliniat premierul Rusiei. Libia este în stare de anarhie după ce regimul Muammar Kadhafi a fost înlăturat în anul 2011 printr-o revoltă violentă susținută de NATO.
Guvernul Arabiei Saudite a semnalat recent intenția de a trimite efective terestre în Siria dacă acest lucru va fi decis de coaliția internațională coordonată de Statele Unite care bombardează poziții ale rețelei teroriste Stat Islamic.
Siria se confruntă, începând din martie 2011, cu revolte reprimate violent și cu un conflict militar între serviciile de securitate subordonate regimului Bashar al-Assad, forțele opoziției și grupuri teroriste, inclusiv organizatia sunnită Stat Islamic (Stat Islamic în Irak și Siria / Stat Islamic în Irak și Levant). Bilanțul conflictului depășește 250.000 de morți.
O coaliție condusă de Statele Unite efectuează raiduri aeriene în Siria și Irak, vizând poziții ale rețelei teroriste Stat Islamic. Din coaliție fac parte țări precum Australia, Canada, Marea Britanie, Franța, Bahrain, Iordania, Maroc, Qatar, Arabia Saudită și Turcia. În septembrie 2015, Rusia a lansat raiduri aeriene în Siria, pentru susținerea regimului Bashar al-Assad. Statele Unite și NATO au acuzat Rusia că atacă poziții ale insurgenților susținuți de Occident. Moscova susține că vizează exclusiv poziții ale rețelei teroriste Stat Islamic.
Organizația teroristă sunnită Stat Islamic ocupă regiuni din Irak, Siria, Libia și Egipt, unde a proclamat un „califat islamic”.