Prima pagină » Știri externe » Mega-lovitura dată de China. RCEP, acordul comercial care înclină definitiv balanța în favoarea Beijingului!

Mega-lovitura dată de China. RCEP, acordul comercial care înclină definitiv balanța în favoarea Beijingului!

Mega-lovitura dată de China. RCEP, acordul comercial care înclină definitiv balanța în favoarea Beijingului!

Lovitură comercială de proporții reușită de autoritățile de la Beijing. China și alte 14 state din Asia și zona Pacificului au semnat duminică, 15 noiembrie, un important acord, despre care mulți economiști susțin că este cel mai important pact de acest gen din lume în termeni de produs intern brut.

Vorbim despre o înțelegere care acoperă peste două miliarde de locuitori, circa o treime din populaţia lumii!

China spulberă concurența cu RCEP

Rod a opt ani de tratative, Parteneriatul regional economic global (RCEP) a fost semnat în finalul summitului online al ASEAN (Asociaţia statelor din Asia de sud-est), organizat începând de Hanoi. Vietnamul asigură preşedinţia prin rotaţie a forului.

Acordul vizează crearea unei uriaşe zone de liber schimb între zece state din ASEAN – Indonezia, Thailanda, Singapore, Malaezia, Filipine, Vietnam, Myanmar, Cambodgia, Laos şi Brunei – şi China, Japonia, Coreea de Sud, Australia şi Noua Zeelandă!

„RCEP consolidează ambiţiile geopolitice regionale mai vaste ale Chinei privind noul Drum al mătăsii, ca un element complementar al acestui instrument-cheie al strategiei Beijingului de a-şi extinde influenţa pe plan global”, a apreciat Alexander Capri, profesor la Business School a Universităţii Naţionale din Singapore.

Multilateralismul, „calea corectă”

„În circumstanţele mondiale actuale, faptul că RCEP a fost semnat, după opt ani de negocieri, aduce o rază de lumină şi speranţă în mijlocul norilor”, a comentat, după semnarea pactului, premierul chinez Li Keqiang. Acest lucru „arată clar că multilateralismul este calea corectă şi reprezintă direcţia bună pentru economia mondială şi progresul umanităţii”, a adăugat el.

RCEP înseamnă, de fapt, 30% din PIB-ul mondial. „Va fi o etapă majoră în liberalizarea comerţului şi a investiţiilor în regiune”, susține Rajiv Biswas, economist-şef pentru Asia şi Pacific al companiei de consultanţă IHS Markit.

Semnarea acordului intervine în contextul unei grave crize economice din cauza pandemiei de COVID-19, astfel că statele semnatare ale RCEP au mari așteptări privind ieftinirea exporturilor şi facilitarea operaţiunilor companiilor printr-o armonizare a procedurilor. Pe de altă parte, RCEP este considerat și un mijloc de extindere a influenţei Chinei în plan regional, țară de acum va stabili regulile jocului.

Autor
Marius Olaru este un jurnalist cu experienta, care a debutat in presa scrisa din Romania in anul 2000. De-a lungul carierei, a colaborat cu mai multe publicatii, atat din presa scrisa, cat si online, ... vezi toate articolele

Citește și