Meloni: Menținerea sprijinului pentru UCRAINA are rolul creării ”echilibrului”, astfel încât Rusia să fie obligată la o ”pace corectă”
This browser does not support the video element.
Premierul italian, Giorgia Meloni, a pledat, vineri, pentru menținerea asistenței militare occidentale pentru Ucraina în scopul creării unei situații de ”echilibru” pe front, astfel încât Rusia să fie constrânsă la acceptarea unei ”păci corecte”.
„Analiza mea personală asupra viitorului rămâne aceeași: nu putem schimba conceptul de pace cu o invazie, iar unicul mod de a construi pacea în mod real este menținerea pe câmpul de luptă a unui echilibru care la un moment dat să genereze constrângeri în sensul unei păci corecte”, a declarat Giorgia Meloni la revenirea de la summitul NATO desfășurat la Washington.
”Iar o pace corectă nu poate face abstracție de dreptul internațional și de dreptul Ucrainei. Cred că acesta este unicul mod de a reconstrui în viitor un scenariu de pace reală, pentru că altfel riscăm într-adevăr un scenariu care ne-ar purta înapoi comparativ cu anii pe care îi cunoaștem”, a subliniat Giorgia Meloni.
Statele Unite, Uniunea Europeană, NATO și Grupul G7 oferă Ucrainei sprijin militar masiv pentru a respinge invazia rusă. Liderii occidentali au argumentat că asistența militară acordată Kievului are rolul creării condițiilor pentru negocieri cu Moscova de pe poziții echilibrate. Războiul durează de peste doi ani, iar Rusia și Ucraina nu poartă negocieri.
Pozițiile Rusiei și Ucrainei rămân ”prea îndepărtate”, a constatat săptămâna trecută, la Moscova, premierul Ungariei, Viktor Orban, în timp ce președintele rus, Vladimir Putin, a acuzat Administrația de la Kiev și Occidentul că nu sunt deschiși unei soluții diplomatice pentru oprirea războiului. Oficialii de la Kiev cer retragerea trupelor ruse, iar Kremlinul vrea menținerea realităților teritoriale de pe front.
Alianța Nord-Atlantică a stabilit, la summitul de la Washington, menținerea asistenței militare pentru Ucraina și un ”parcurs ireversibil” pentru admiterea țării în NATO, fără însă a fixa un termen clar de aderare.
”Viitorul Ucrainei este în NATO. Ucraina a intensificat interoperabilitatea și este tot mai mult integrată politic în Alianță. Salutăm progresele concrete înregistrate de Ucraina de la Summitul desfășurat la Vilnius în privința reformelor necesare la nivel democratic, economic și în materie de securitate. În timp ce Ucraina continuă această activitate vitală, noi vom continua să o susținem pe parcursul ireversibil de integrare deplină la nivel euro-atlantic, inclusiv pentru a deveni membră a NATO. Reafirmăm că vom fi în poziția de adresare a unei invitații Ucrainei pentru a deveni membră NATO când aliații vor ajunge la un acord și vor fi întrunite condițiile”, subliniază liderii țărilor NATO.
Foto: Profimedia
Citește și:
Germania nu este INTIMIDATĂ de Rusia. Kremlinul neagă lista de ASASINATE insinuată de americani