Membrii NATO, obligați să furnizeze mai multe trupe și arme pentru a se apăra de Rusia. Mark Rutte: „Nu există nicio scuză!”
Când fostul premier olandez Mark Rutte a preluat marți funcția de secretar general al NATO de la norvegianul Jens Stoltenberg, a subliniat cele două mari obiective ale mandatului său.
Pe lângă sprijinul continuu acordat Ucrainei, el dorește întărirea securității alianței transatlantice împotriva Rusiei. Ambele obiective sunt costisitoare, iar mesajul său principal la preluarea mandatului a fost clar: „nu există nicio scuză pentru a nu investi mai mulți bani în apărare”.
NATO se pregătește pentru războiul cu Rusia
Din 2022, NATO consideră Rusia drept cea mai semnificativă și imediată amenințare la adresa securității statelor membre europene. În 2023, s-a stabilit că NATO trebuie să fie pregătită, dispusă și capabilă să apere fiecare centimetru din teritoriul aliat.
În primăvara anului 2024, aliaților li s-a prezentat „totalitatea capabilităților minime necesare” pentru atingerea acestui obiectiv, conform unor documente confidențiale ale Ministerului Apărării din Germania. Obiectivul presupune creșteri ale capacităților militare considerate „necesare” de către comandanții NATO.
Aceste „Cerințe Minime de Capabilitate” (MCR), stabilite de generalul american Christopher Cavoli și de amiralul francez Pierre Vandier, cei mai înalți comandanți militari ai alianței, includ o serie de cerințe suplimentare pentru statele membre.
Europa are nevoie de mai multe arme și de mai multe trupe
În 2021, pentru Germania, 82 de brigăzi de trupe de luptă erau considerate suficiente, dar acum sunt necesare 131, fiecare cu aproximativ 5.000 de soldați în cadrul Bundeswehr-ului (armata germană). Pentru conducerea și sprijinirea acestor trupe, numărul „Corpurilor de luptă” va crește de la 6 la 15, iar numărul cartierelor generale de divizie de la 24 la 38.
Există, de asemenea, nevoi în ceea ce privește echipamentele, în special în domeniul apărării aeriene, muniției, armelor de precizie cu rază lungă și logisticii. Numărul unităților de apărare aeriană terestră va crește de la 293 la 1.467. Acestea includ sisteme de armament precum Patriot, Iris T-SLM și Skyranger. De asemenea, numărul unităților de elicoptere va crește de la 90 la 104.
Până la întâlnirea miniștrilor apărării din NATO, programată pentru octombrie 2025, MCR vor fi distribuite statelor membre ca obiective obligatorii de capabilitate. Ministrul german al Apărării Boris Pistorius (SPD) estimează că armata germană va trebui să formeze „între 5 și 6 noi brigăzi de trupe de luptă”, precum și un nou corp de luptă și o nouă unitate de elicoptere. În prezent, Bundeswehr are 8 brigăzi, o a noua este în formare, iar a zecea este planificată până în 2031, scrie WELT.
Ce a transmis Mark Rutte României: „Stăm umăr la umăr împotriva războiului lui Putin de agresiune”
Pe 12 octombrie 2022, atunci prim-ministrul Regatului Ţărilor de Jos, Mark Rutte a venit în vizită în România pentru a se întâlni cu președintele Klaus Iohannis, la Centrul de Instruire Întrunită Getica.
Mark Rutte a spus atunci: „Voi, toţi, sunteţi o legătură crucială dintre Marea Baltică şi Marea Neagră. Împreună, stăm umăr la umăr împotriva războiului lui Putin de agresiune”
Premierul olandez a mai adăugat că statele membre est-europene trebuie să fie solidare pentru a apăra valorile democratice din Europa:
„Împreună, stăm umăr la umăr împotriva războiului lui Putin de agresiune. Cu cât încearcă mai mult să ne separe, cu cât devenim mai apropiaţi. Fiecare din voi staţi gata să ne apăraţi în caz de necesitate. Voi, toţi, sunteţi o legătură crucială dintre Marea Baltică şi Marea Neagră. Noi stăm fermi ca prieteni ai Ucrainei şi apărători ai democraţiei şi libertăţii, valori ce nu vor fi niciodată predate”.
Șeful Armatei germane: „Până în 2029, Germania trebuie să fie gata de război”
Avertismentul teribil a venit de la șeful armatei Germaniei pentru tot Occidentul: „Până în 2029, pregătirile de un potențial război cu Rusia trebuie să fie gata”.
Până atunci, Moscova va fi gata să pornească un atac asupra Germaniei. Şeful de stat major al armatei germane, Carsten Breuer, a declarat:
„La nivel strategic, trebuie să observăm că Rusia își reface propriile forțe, iar intervalul de timp pentru asta este de 5-8 ani. Asta înseamnă 2029. Pentru mine, ca militar, mă gândesc la cel mai rău scenariu, așa că în 2029 trebuie să fim gata.Trebuie să ne uităm într-un glob de cristal, ca să vedem când vrem să fim gata să ne apărăm, când trebuie să fim gata să apărăm NATO și teritoriul NATO”.
Șeful armatei norvegiene, Eirik Kristoffersen, avertizează într-un interviu pentru Bloomberg că Rusia ar putea ataca NATO în următorii trei ani. Europa, în acest moment, nu este pregătită pentru a face față bombardamentelor rusești, a spus el, precizând că europenii mai au la dispoziție doar doi-trei ani pentru a se pregăti.
3 milioane de obuze pe an produce Rusia, aproape dublu față de 1,2 milioane, numărul de obuze produse de America de Nord și Europa la un loc. Generalul norvegian susține pentru Bloomberg că țările NATO trebuie să-și reconstruiască armatele și stocurile militare după 80 ani de pace.
„La un moment dat cineva a spus că va dura 10 ani înainte ca Rusia să-și refacă capacitatea ofensivă. Dar cred că a durat mai puțin din cauza industriei ruse. Va dura ceva timp, ceea ce ne oferă acum o fereastră pentru următorii doi-trei ani pentru a ne reconstrui forțele, pentru a ne reconstrui stocurile și să sprijinim Ucraina”.