Merkel: Afluxul de refugiați va „ocupa și schimba” Germania
This browser does not support the video element.
Merkel a anunțat, de asemenea, că Germania va urgenta procedurile de azil, va construi locuințe suplimentare și va angaja suma de șase miliarde de euro.
Însă a subliniat că țara sa nu poate soluționa singură criza imigranților și refugiaților (migranților, precizează BBC că a ales să-i numească într-o notă) și a îndemnat toate statele membre ale Uniunii Europene (UE) să accepte migranți.
Aproape 20.000 au intrat pe teritoriul german în weekend, iar alți 11.000 erau așteptați luni, potrivit autorităților.
Merkel le-a mulțumit voluntarilor pentru că i-au ajutat și primit pe migranți, afirmând că ei „au prezentat o imagine a Germaniei care ne poate face mândri de țara noastră”.
Acești migranți, care au nevoie de protecție, o vor primi, a promis ea, adăugând că „aceia care nu au nicio șansă să primească azil vor trebui să se întoarcă la casele lor rapid”.
Ea a spus că Germania este „o țară care dorește să accepte oameni”, dar că „a venit timpul ca UE să-și preia (partea sa de) povară”.
„Vom reuși să facem față acestor provocări dacă ne vom bizui pe solidaritatea europeană”, le-a mai spus ea reporterilor, într-o conferință de presă comună cu vicecancelarul Sigmar Gabriel.
Ea a mai declarat că Germania – care așteaptă 800.000 să primească 800.000 de cereri de azil anul acesta – ar putea cheltui anul viitor până la zece miliarde de euro cu gestionarea afluxului.
Concomitent, președintele francez François Hollande a anunțat că Franța este pregătită să accepte 24.000 de refugiați.
Hollande a declarat că el și cu Merkel doresc ca UE să susțină planul potrivit căruia fiecare țară urmează să fie obligată să-și accepte partea „corectă” de migranți.
Afluxul de migranți nu dădea semne să se liniștească luni, mulțimi de oameni continuând să intre în Ungaria, din Serbia, scrie BBC.
Ungaria a blocat, anterior, imigranți care călătoreau către vestul Europei, dar a revenit asupra acestor restricții vineri, după ce a depus eforturi să facă față miilor de oameni care și-au instalat tabere la Budapesta.
Autoritățile ungare continuă să lucreze la construirea unei bariere la frontiera cu Serbia, iar Parlamentul ungar a adoptat săptămâna trecută un pachet de măsuri dure împotriva „imigranților ilegali”.
Premierul antiimigrație Viktor Orban a declarat luni că, „atât timp cât nu putem apăra frontierele externe ale Europei, nu merită să vorbim despre câte pesoane putem accepta”.
El a apreciat că acești migranți care încearcă să ajungă în Germania caută mai degrabă „stilul de viață german” decât securitatea fizică, apreciind că, dacă valul va continua, va pune în pericol „statele-providență creștine”.
Merkel a devenit o eroină printre migranți, după ce a permis numărului mare de oameni să vină în țara sa din Ungaria – însă mulți dintre aliații ei conservatori afirmă că acțiunile ei trimit un „semnal total greșit”.
Mulțimi de migranți erau aclamate, în weekend, de către locuitorii orașului, la sosirea în gara din Munchen, însă nu toți germanii sunt fericiți la vederea acestui aflux.
Două centre de cazare pentru azilanți au fost incendiate în noaptea de duminică spre luni în Germania, iar poliția germană a confirmat că unul este un „incendiu motivat politic”.