Decizia președintelui Donald Trump de retragere a Statelor Unite din Acordul nuclear „reprezintă o sursă puternică de preocupare și de regret. Este vorba de subminarea încrederii în ordinea internațională. Tratatul este departe de a fi perfect”, dar, cu toate acestea, retragerea unilaterală dintr-un acord aprobat de Consiliul de Securitate ONU „nu este corectă”, a declarat Angela Merkel vineri, potrivit publicației Die Zeit.
„Angela Merkel a exprimat preocupare că multilateralismul este într-o criză reală”, notând că Donald Trump nu a renunțat doar la Acordul nuclear cu Iranul, ci și la Tratatul climatic Paris și la unele acorduri comerciale. „Dacă oricine face ce vrea, aceasta este o veste proastă pentru întreaga lume”, a adăugat Merkel, oferind asigurări că ea va depune în continuare eforturi „pentru menținerea parteneriatului transatlantic”.
În același timp, cancelarul Angela Merkel și președintele Rusiei, Vladimir Putin, au evidențiat vineri, într-o conversație telefonică, importanța menținerii Acordului nuclear iranian. „Cei doi lideri au discutat situația Acordului atomic iranian în contextul deciziei unilaterale a SUA de retragere, evidențiind importanța fundamentală de menținere a tratatului, din rațiuni de securitate internațională și regională”, a comunicat Kremlinul, potrivit agenției Tass.
Donald Trump a anunțat marți seară decizia de retragere a Statelor Unite din Acordul nuclear semnat de marile puteri cu Iranul în anul 2015. Donald Trump a argumentat că el lansase de mult timp avertismente în legătură cu Acordul nuclear iranian, pe care l-a catalogat drept „defectuos”, „decăzut și putred”, o „rușine” pentru el, în calitatea de „cetățean american”. Liderul de la Casa Albă susține că Iranul încearcă să fabrice arme atomice, oferind asigurări că Statele Unite nu vor permite acest lucru. „După consultări cu aliații, îmi este clar că acest Acord nu poate împiedica activitățile atomice iraniene. Anunț astăzi retragerea Statelor Unite din Acordul nuclear iranian”, a afirmat Donald Trump. „Imediat, voi semna un decret prezidențial prin care voi începe reactivarea sancțiunilor contra Iranului. Pentru regimul iranian, vom reinstitui cel mai înalt nivel de sancțiuni economice. Orice națiune care oferă ajutor Iranului în încercarea de a se dota cu arme nucleare va fi, de asemenea, sancționată puternic de Statele Unite. America nu va fi ținută ostatică prin arme nucleare. Nu vom permite ca orașele americane să fie amenințate cu distrugerea, nu vom permite unui regim care scandează «Moarte Americii!» să obțină acces la cele mai letale arme de pe Terra. „Decizia de astăzi transmite un mesaj esențial: Statele Unite nu mai lansează amenințări fără conținut. Când fac promisiuni, le respect. Retragerea din acest Acord va face America mult mai sigură”, a subliniat marți seară liderul de la Casa Albă.
Iranul și marile puteri din grupul P5+1 (SUA, Marea Britanie, Franța, Rusia, China și Germania) au semnat în 2015 un acord privind programul nuclear iranian. Israelul, un aliat strategic al Statelor Unite, a condamnat vehement Acordul cu Iranul, avertizând că este periclitată pacea globală și semnalând că va face toate eforturile diplomatice pentru a bloca aplicarea documentului. Arabia Saudită a exprimat preocupare privind programul nuclear iranian. În acest context, președintele SUA, Donald Trump, semnalase în mod repetat intenția de a nu prelungi participarea SUA la acest tratat.