Angela Merkel a arătat, la finalul întâlnirii pe care a avut-o cu prim-ministrul României Dacian Cioloș, aflat în vizită la Berlin, că România este un important partener comercial al Germaniei și că au discutat despre întărirea acestor relații, dar și despre statul de drept și justiție.
„România a făcut foarte multe eforturi și reforme în apărarea granițelor, așteptăm însă următorul Raport al CE privind corupția. Așteptăm să vedem că în acest raport se regăsec toate eforturile României de a combate corupția, astfel încât Ro să adere etapizat la Schengen”, a spus Angela Merkel.
Merkel a mai spus că proiectul Schengen „este de foarte mare actualitate și există motive întemeiate să menținem libertatea de circulație în acest spațiu. Vrem să rezolvăm problema migrației ilegale. Controalele de la granițele Schengen sunt temporare și sunt parte a Acordului Schengen”.
Dacian Cioloș a declarat că România dorește în continuare să adere la spațiul Schengen, dar dorește chiar mai mult – un spațiu Schengen securizat și solid.
„Dincolo de procesul tehnic al aderării la Schengen, actualul guvern va arăta și va continua eforturile de combatere a corupției, pentru ca aceste progrese să se regăsească și în raporutl CE. Sperăm ca acest lucru să ducă în perioada următoare la aderarea României la Schengen. Nu vrem doar aderarea, vrem un Schengen solid, securizat”, a spus Dacian Cioloș.
Cotele de refugiați, „peste voia unor țări”
Angela Merkel a declarat, în legătură cu impunerea cotelor obligatorii de refugiați prin sistemul de alocare convenit la Bruxelles de statele membre, că decizia a fost luată „poate și fără voia unor țări, peste capul lor”.
„Dar totul s-a întâmplat brusc și a trebuit să luăm decizii foarte repede. Întrebarea rămâne cum arătăm solidaritatea noastră, trebuie să existe ajutor reciproc”, a spus Merkel.
Dacian Cioloș a arătat că România rămâne la poziția exprimată anterior, este deschisă la dialog cu celelalte state, susținând întărirea Frontex, agenție de supraveghere a granițelor externe ale UE la care România este la doilea mare contributor din UE.