În condițiile în care relațiile dintre Rusia și marile puteri occidentale nu au mai atins un nivel atât de scăzut de la sfârșitul Războiului Rece, responsabili politici și analiști apreciază că actuala criză ucraineană îi va aduce pe cancelarul german și președintele american în jurul unui obiectiv comun, după șase luni de neînțelegeri între Berlin și Washington privind programul de interceptări ilegale desfășurat de Agenția americană Națională de Securitate (NSA).
Printre temele care vor fi abordate de cei doi lideri, mijloacele de presiune asupra Rusiei, în contextul crizei din Ucraina, și Tratatul de liber-schimb transatlantic (TTIP), negociat în prezent de SUA și UE, vor ocupa un loc semnificativ, a precizat marți un consilier al cancelarului Angela Merkel.
Aceasta este prima vizită la Washington a cancelarului german după dezvăluirile fostului consultant al NSA Edward Snowden privind activitățile de spionaj desfășurate de agenția americană în Germania, care au vizat inclusiv telefonul mobil al șefei Guvernului de la Berlin.
De altfel, purtătorul de cuvânt al Guvernului german, Steffen Seibert, a anunțat că niciun progres concret nu este așteptat cu privire la tratatul privind interzicerea spionajul reciproc, dorit de Berlin.
SUA sunt extrem de reticente față de această idee, temându-se că și alte țări ar putea dori să urmeze exemplul Berlinului.
În acest context, publicația Der Spiegel notează că urgența rezolvării crizei ucrainene îi va permite Angelei Merkel să mascheze acest eșec în spatele unor probleme mai presante. „Mulțumim Putin: datorită deteriorării situației din Ucraina, întâlnirea dintre Merkel și Obama va oferi o aparentă unitate transatlantică, în contextul unor divizări profunde persistente”, scrie Der Spiegel.
Cu toate acestea, administrația americană nu ar trebui plece de la premisa că Merkel a șters cu buretele scandalul NSA, avertizează Frances Burwell, specialist în relațiile transatlantice în cadrul centrului de reflecție Atlantic Council din Washington. „În condițiile în care criza din Ucraina arată clar că SUA și Europa trebuie să coopereze foarte strâns și să își depășească divergențele din jurul interceptărilor NSA, este foarte important ca aceste subiecte să fie abordate și să se lucreze la rezolvarea” acestui diferend, a explicat expertul.
„Evident că Guvernul este dezamăgit de absența progreselor în acest dosar”, a recunoscut, la rândul său, un oficial german.
Pe lângă discuțiile cu președintele Barack Obama, cancelarul german Angela Merkel are programat un discurs la Camera americană de Comerț privind Tratatul de liber-schimb transatlantic și o întâlnire cu directorul FMI, Christine Lagarde, pentru discuții privind programul de ajutor financiar pentru Ucraina.
Cancelarul Angela Merkel s-a mai aflat în vizită la Washington în 2011, iar președintele Barack Obama a susținut un discurs în fața Porții Brandeburg din Berlin anul trecut.