„Este inacceptabil ca unele state membre UE să nu accepte refugiați doar pentru că sunt musulmani. Fiecare trebuie să aibă propria contribuție”, a declarat Angela Merkel într-un interviu acordat postului ARD.
Cancelarul Germaniei a subliniat că Uniunea Europeană reușește să găsească soluții, inclusiv în problema refugiaților.
Konrad Szymanski, adjunct al ministrului de Externe din Polonia, a criticat declarațiile cancelarului Germaniei. „Cred că această atitudine este dăunătoare pentru Europa și deja atrage o opoziție puternică”, susține oficialul polonez, citat de site-ul agenției AP.
În opinia lui, impunerea cotelor de distribuire a refugiaților la nivelul Uniunii Europene ar încălca suveranitatea statelor membre și ar amenința integrarea europeană. De altfel, și premierul polonez Beata SzydÅ‚o a declarat, sâmbătă la Gura Humorului, că politica Uniunii Europene privind migrația trebuie schimbată, iar statele membre să nu mai fie obligate la cote de migranți, pentru că inclusiv votul pentru ieșirea Marii Britanii din UE este o consecință a politicii privind refugiații din Orientul Apropiat.
„Politica de migrație actuală nu a avut efecte pozitive și va trebui schimbată optica, astfel încât să fie alocate ajutoare substanțiale sau mai mari pentru prevenirea acestui fenomen. Această problemă trebuie rezolvată acolo de unde a apărut. Polonia va crește sprijinul financiar pentru ajutor umanitar. De ce am avut un referendum (pentru ieșirea Marii Britanii din UE – n.r.) și a avut succes? Clasa politică să-și pună întrebări și să tragă concluzii din asta”, a declarat aceasta. Beata SzydÅ‚o a adăugat că Polonia militează pentru schimbarea politicii UE privind refugiații și pentru întărirea înțelegerii cu Turcia.
„Acordul UE-Turcia trebuie să fie mai eficient și trebuie normalizată situația. Am militat pentru un compromis pentru schimbarea politicii de migrație, pentru schimbarea opticii. Nu vom mai fi de acord cu cote de alocare, ca statele membre să fie puse să preia anumite cote obligatorii de migranți. În această privință, toate statele ue trebuie să ajungă la un compromis”, a mai spus premierul Poloniei.
Săptămâna trecută, un membru al Guvernului Italiei a cerut Uniunii Europene să inițieze proceduri de sancționare a țărilor care nu respectă cotele de distribuire a refugiaților.
Germania, Franța și Austria au sugerat în mai multe rânduri sancționarea țărilor europene care nu acceptă cotele de repartizare a refugiaților. Fostul cancelar austriac Werner Faymann a pledat, acum câteva luni, pentru solidaritatea țărilor central și est-europene membre UE în primirea refugiaților, avertizând cu reducerea fondurilor statele care nu acceptă extracomunitari conform sistemului de distribuire.
Consiliul Uniunii Europene a stabilit, în septembrie 2015, să distribuie pe bază de cote 160.000 de refugiați extracomunitari ajunși în spațiul UE. România, Cehia, Slovacia și Ungaria au votat, în Consiliul UE pentru Justiție și Afaceri Interne, împotriva sistemului de relocare a imigranților conform unor cote obligatorii, dar schema a fost aprobată. După atentatele comise la Paris în noiembrie 2015, Polonia a semnalat că nu va mai primi refugiați. Ungaria va organiza, în octombrie, referendum pe tema aplicării cotelor de distribuire a imigranților.