„Am fost primii (…) în acea noapte tragică care au spus că instituțiile legitime trebuie protejate,” a declarat oficialul european înainte de reuniunea miniștriilor de Externe ai statelor UE, la care urmează să fie prezent și secretarul american de Stat, John Kerry.
„Tot noi suntem cei care spun astăzi că statul de drept trebuie protejat,” oficialul adăugând că „nu există nicio scuză pentru măsuri care ar îndepărta țara de la asta”.
„Vreau să fiu foarte clară… nicio țară nu poate deveni stat UE dacă introduce pedeapsa cu moartea”, a spus Mogherini, conform AFP.
Și alți oficiali europeni s-au arătat îngrijorați de evenimentele care au avut loc după lovitura de stat.
Angela Merkel a avertizat de asemenea Turcia în privința pedepsei cu moartea. „Introducerea pedepsei cu moartea în Turcia ar însemna sfârșitul discuțiilor despre aderarea la UE”, a spus Merkel.
Johannes Hahn, comisarul european pentru Extindere și Politici de vecinătate, a afirmat că a avut impresia că guvernul de la Ankara avea pregătite liste a celor care urmau să fie arestați.
„Pare ca și cum ceva ar fi fost pregătit. Listele sunt disponibile, fapt care indică că au fost pregătite și urmau să fie folosite la o dată anume,” a spus Hahn. „Sunt foarte îngrijorat. Este exact de ceea ce ne-am temut.”
Ministrul Justiției de la Ankara, Bekir Bozdag, a anunțat, duminică, că aproximativ 6.000 de persoane au fost reținute în legătură cu lovitura de stat eșuată din Turcia.
Oficialul de a Ankara a precizat că ancheta în acest caz este în curs de desfășurare, așa că numărul persoanelor arestate va crește.