„Cu orice preț, trebuie să-i exterminăm pe japonezi. Chiar dacă trebuie să ne distrugem propria țară, trebuie să luăm înapoi insulele Diaoyu”, este mesajul afișat pe un banner, de către angajații unei reprezentanțe Audi din China, scrie Business Insider.
Sursa: weibo.com
La începutul săptămânii trecute, guvernul nipon a anunțat că va cumpăra trei din cele cinci insule ale arhipelagului Senkaku, din Marea Chinei de Est, de la o firmă japoneză privată, decizie care a adus tensiuni fără precedent între cele două mari puteri.
Acțiunea de la Audi este ultima din seria evenimentelor petrecute zilele acestea în China, alte manifestații similare având loc în aproximativ 85 de localități din țară, inclusiv în Shaghai și Beijing, unde sute de oameni au protestat în fața misiunilor diplomatice ale Japoniei.
Insulele Senkaku, în japoneză, Diaoyu, în chineză, sunt disputate de ani buni de Japonia și China. Prima insistă asupra suveranității sale încă din 1895, în timp ce a doua amintește că pe hărțile din 1783 și 1785, perimetrul era marcat ca teritoriu chinez. După cel de-al Doilea Război Mondial, insulele s-au aflat sub controlul SUA, care le-au predat apoi niponilor în 1972. China continentală și Taiwanul contestă suveranitatea Tokyo asupra acestora. În replică, autoritățile japoneze susțin că Beijingul a început să se intereseze de micul arhipelag în anii 1970, odată cu descoperirea potențialului acestei zone în care se află importante rezerve de resurse energetice, inclusiv țiței.
Potrivit chinageeks.org, revoltele de pe străzile Chinei ar fi sprijinite de guvern, forțele de ordine nefiind mobilizate suficient și manifestanții ieșind pe străzi fără autorizații de protest sau norme de manifest.