„Rusia trebuie să înceteze minciunile și alimentarea conflictului din estul Ucrainei”, a spus Samantha Power în Consiliul de Securitate al ONU, reunit în sesiune de urgență pe tema crizei din Ucraina.
Reprezentantul Statelor Unite a prezentat o serie de dovezi privind implicarea Rusiei în conflictul ucrainean. „Lipsa de acțiune în fața acestor amenințări ar costa foarte mult”, a insistat Power.
Constatând că Rusia ignoră avertizările Occidentului cu privire la Ucraina, Power și-a exprimat îngrijorarea în legătură cu „securitatea țărilor limitrofe Rusiei”.
Ambasadorul britanic Mark Lyall Grant, de asemenea, de denunțat o „implicare militară directă a Rusiei în susținerea separatiștilor” și a cerut Moscovei să-și „retragă imediat forțele militare și armamentul” de pe teritoriul ucrainean.
La rândul său, ambasadorul rus Vitali Ciurkin a acuzat Statele Unite că trimit în Ucraina „zeci de consilieri”, iar armata ucraieană „bombardează civili”.
Administrația prooccidentală de la Kiev a acuzat joi că „trupe ruse” au preluat controlul asupra orașului frontalier strategic Novoazovsk, situat la 100 de kilometri sud de bastionul rebel Donețk. Kievul a denunțat, de la începutul crizei, prezența unor mercenari și militari ruși pe teritoriul ucrainean. Rusia a negat permanent informațiile că ar fi trimis militari să lupte în Ucraina. Un oficial NATO a declarat că aproximativ 1.000 de militari ruși participă la lupte, în prezent, pe teritoriul ucrainean, în special în zona orașului Novoazovsk. Aleksandr Zaharcenko, „premierul” autoproclamatei „Republici populare Donețk”, a confirmat că aproximativ 4.000 de mercenari ruși, inclusiv mulți militari activi aflați în concediu, au participat în ultimele luni la luptele din sud-estul Ucrainei. Ministerul rus al Apărării a dat asigurări că în estul Ucrainei nu sunt militari ruși. „Acuzațiile privind prezența militarilor ruși nu au nicio legătură cu realitatea”, a declarat generalul Igor Konacenkov, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării.
Potrivit estimărilor Națiunilor Unite, peste 2.200 de oameni au murit în confruntările armate produse în ultimele luni în sud-estul Ucrainei, între serviciile de securitate ucrainene și separatiști proruși. Bilanțul nu include prăbușirea cursei Malaysia Airlines, în iulie, un incident soldat cu 298 de morți.