Mesajul filmului interzis de Google în cinci țări, după ce a provocat proteste mortale în lumea musulmană
„Inocența musulmanilor” (Innocence of Muslims), un clip care a adunat peste zece milioane de vizualizări pe YouTube în mai puțin de o săptămână, a fost interzis de Google în cinci țări, pe motiv că mesajul său extrem de violent ar fi instigat la asasinarea ambasadorului american în Libia, scrie Huffington Post.
Mesajul filmulețului sugerează că islamul este o invenție și că profetul Mahomed ar fi fost, în realitate, un pedofil.
Potrivit reprezentanților Google, citați de jurnaliștii americani, accesul la trailerul produs de creștinul copt Nakoula Basseley Nakoula a fost restricționat deja în Libia, Egipt, Malaezia, India și Indonezia. Deși Casa Albă a solicitat să se analizeze din nou conținutul filmulețului și să se ia în calcul interzicerea lui în SUA, cei de la Google spun că acesta va fi accesibil în continuare americanilor.
Cenzurarea de către Google a unui conținut video care nu încalcă nici legislația locală, nici regulamentul YouTube, pune gigantul IT într-o postură dificilă. Compania trebuie să stabilească acum care sunt limitele liberei exprimări și să concilieze interesele internaționale și valorile externalizate ale unei comunități.
Într-un editorial publicat de Huffington Post, se ridică problema că decizia luată de Google, cu sau fără consultarea organismelor internaționale, îngrădește libertatea de exprimare în mediul online.
Deși reprezentanții companiei care gestionează motorul de căutare au ținut să precizeze că Google nu intenționează să fie „câinele de pază” al conținutului care circulă pe Internet în anumite țări, jurnaliștii străini apreciază că gigantul IT ar putea introduce noi restricții și în alte țări și solicită mai multă transparență în justificarea unor astfel de decizii.
Violențele legate de filmul antiislam produs în Statele Unite de un adept al Bisericii Copte, s-au extins rapid în lumea musulmană după atacul asupra consulatului american din Benghazi și au provocat moartea a 31 de persoane.
În 11 septembrie, ambasadorul american Chris Stevens și trei funcționari ai consulatului american din Libia au fost uciși în timpul unui atac, care a avut loc la Benghazi. Atacurile din zilele următoare au ridicat numărul victimelor la 31 și s-au produs în țări musulmane precum Liban, Tunisia, Afganistan sau Sudan.