Prima pagină » Știri externe » Mesajul Gândul pentru britanici: Ne pare rău că l-ați cunoscut doar pe Tarky. Vrem să vi-l prezentăm și pe Cosmin, românul care are grijă de cei mai săraci oameni din Londra

Mesajul Gândul pentru britanici: Ne pare rău că l-ați cunoscut doar pe Tarky. Vrem să vi-l prezentăm și pe Cosmin, românul care are grijă de cei mai săraci oameni din Londra

Why don't you come over - Campania Gândul.info și GMP continuă cu două povești românești - una bună, alta rea.

Forfotă mare, zilele acestea, pe site-urile românești, după ce Tarky, adică un personaj de tabloide care nu și-a găsit gloria în România, dar a primit-o din plin în Marea Britanie, a fost umilit de jurații și publicul emisiunii „Britain’s Got Talent”, în semifinala concursului, unde românul a ajuns mai mult datorită unei farse din partea unui jurat. „Acesta este motivul pentru care am votat UKIP”, au comentat telespectatorii Britain’s Got Talent pe pagina de Facebook a emisiunii. Profitând de ocazia de a ne prezenta ca popor în funcție de acțiunile și imaginea unui singur conațional, gândul vă pune în oglinda poveștii colorate în roz aprins a lui Tarky o altă biografie, a unui român care lucrează într-o spălătorie din Londra și care, din puținul pe care îl câștigă, poartă o adevărată campanie de a hrăni oameni fără adăpost, oameni de toate națiile, de la indieni, pakistanezi și până la români și britanici. „Eu nu fac discriminare la pachete”, ne-a explicat Cosmin Breje.

 

ACCESEAZĂ SITE-UL „WHY DON’T YOU COME OVER?”

Personajul 1: Tarky

Începem, însă, cu povestea lui Tarky, la fel de puțin cunoscută publicului necunoscător de mondenități precum cea a lui Cosmin Breje. Pe numele lui adevărat Cristian Grigore Spiridon, în vârstă de 35 de ani, personajul Tarky a început să se contureze în peisajul tabloid din România în 2010. Un artist mărunt, cu aceleași vise de a deveni superstar pe care le nutrește și acum, Tarky a decis să urmeze rețeta sigură pentru celebritate: un scandal sexual. Mai exact, a apărut în ziarele colorate spunând că a avut o aventură cu Mihai Trăistariu, despre care a spus că ar fi homosexual. Trăistariu l-a dat în judecată și a câștigat. Astfel, Tarky a fost condamnat la plata a 100.000 de lei sub formă de daune morale lui Mihai Trăistariu și încă 18.000 de lei avocatului său, reprezentând onorariul.

Și-a încercat norocul în vara lui 2011 și la emisiunea „Românii au talent”, dar a primit un NU unanim din partea juriului. Convins că România nu este pregătită să îi recunoască talentul, a plecat în Marea Britanie. A mers întâi la „X Factor”, în chiloți, unde, s-a recomandat drept „vedetă românească”.

După „X Factor”, a ajuns la Britain’s Got Talent (BGT). A cântat „Sex Bomb”, piesa lui Tom Jones. Apoi, s-a întâmplat ceva neașteptat. Deși colegii lui de juriu l-au respins pe Tarky, vedeta de televiziune și comediantul David Walliams a apăsat butonul auriu, echivalentul butonului verde de la varianta românească a emisiunii. Acest buton l-a trimis pe Tarky direct în semifinale.

În clipul de introducere în semifinale, Tarky nu lasă loc de ambiții mărunte: „Am venit în Marea Britanie pentru a-mi îndeplini visul de a cânta cu Jay-Z, Beyonce. Îmi place să arăt bine. Am tot ce trebuie pentru a fi superstar”. Pe urmă, momentul actului artistic: îmbrăcat în roz, asortat cu o umbrelă și cizme de cauciuc de aceeași culoare, românul a coborât din tavan asemeni unei versiuni de vodevil a lui Mary Poppins. La fel ca data trecută, juriul a spus „NU”. Excepție a făcut tot David Walliams. „Ești de departe cel mai prost cântăreț pe care l-am avut până acum”, a spus Simon Cowell, referindu-se la întreaga istorie a concursului. Tarky nu s-a lăsat demoralizat. El s-a simțit bine în timpul prestației sale.

În mod normal, aici ar fi trebuit să se termine momentul de glorie al acestui personaj de entertainment. Pe pagina de Facebook a emisiunii, însă, dezbaterea despre Tarky a devenit politică. „Motivul pentru care am votat UKIP”, a spus un comentator, o remarcă la care au subscris mulți alții. „Ai votat UKIP? Ar trebui să-ți fie rușine”, a intervenit un altul.

 

Dată fiind această dezbatere, gândul le reamintește atât românilor rușinați de Tarky, dar și britanicilor care îl invocă drept argument în dezbaterea anti-imigrație că Spiridon este celebru pentru că tabloidele l-au făcut celebru, pentru că au existat suficienți cititori – și aici, și în Regat – interesați de el. De asemenea, Tarky a ajuns în semifinala BGT pentru că un britanic care trebuia să găsească viitorul superstar al showbizului din UK a decis asta. Orice discuție despre felul în care el reprezintă comunitatea de români din Marea Britanie este greșită din capul locului. Vă propunem, totuși, o altă poveste, cea a lui Cosmin.

Personajul 2: Cosmin

gândul a găsit în Marea Britanie un „antidot” la fenomenul Tarky. Grație unui cititor care urmărește campania „Why don’t you come over?”, am dat peste Cosmin Breje. Pe cât e personajul Tarky de strident și colorat, pe atât de modest și discret e Cosmin (foto mai jos, îmbrăcat în negru). De ce ar putea fi și Cosmin un personaj care să reprezinte comunitatea de români din străinătate? Vedeți voi, Cosmin, din Zalău, era student în ultimul an la Drept în Cluj când tatăl lui s-a îmbolnăvit grav. Atât Cosmin, cât și sora lui au fost nevoiți să plece în străinătate. Aveau nevoie de bani. A fost întâi prin Danemarca, a muncit și în Norvegia. I-a fost foarte greu. Atunci a făcut cunoștință, spune el, cu discriminarea și rasismul.

De aproape un an de zile, Cosmin este în Marea Britanie. Lucrează la o spălătorie auto, unde câștigă cam 1.000 de lire pe lună. Din acești bani, a început de câteva luni să facă ceva cu adevărat impresionat, întâi singur, acum într-un grup din ce în ce mai mare: pachete de mâncare pentru nevoiași. El pune și câte 50 de lire, ceilalți pun cât pot. La sfârșit de săptămână, uneori la două săptămâni, se strâng toți și cumpără mâncare, pe care le-o dau oamenilor fără adăpost din Londra. „Nu fac eu mulți bani, dar mi-am dat seama că și un sandivș contează”, ne explică românul, într-un interviu acordat gândul într-o pauză de la muncă.

FOTO: Cosmin Breje/Facebook

Cosmin a reușit să creeze o adevărată comunitate, postând pe Facebook anunțuri privind pachetele de mâncare și atrăgând sprijinul unui număr tot mai mare de oameni – inclusiv necunoscuți. Dar are o regulă: mâncarea e pentru toți. „Am avut o româncă ce zicea să le dăm mai mult homeleșilor români. Nu. Eu nu fac discriminare la pachete”. Sacoșa cu mâncare trebuie să ajungă la toți, că sunt indieni, că sunt români, că sunt britanici.

De la mâncare, Cosmin a început să le caute și locuri de muncă sau un acoperiș deasupra capului acelor oameni. „Mâine (vineri, n.red.) vin niște homeleși să îi angajăm aici, la spălătorie”, ne spune. De ce face asta? „Dacă facem ce vor ei să facem, le dăm dreptate”, explică românul, făcând trimitere la stereotipurile despre românii care vin în Marea Britanie pentru a cerși sau pentru ajutoare sociale. „Omul trebuie ajutat când îi e greu”, mai spune el, explicând că și lui i-a fost, uneori, tare greu.

Îl întrebăm dacă s-a lovit de discriminare de când e în Marea Britanie. „Da’ de unde! Numai zi de zi pe stradă”. Și râde. Ne dă și un exemplu: serile petrecute cu prietenii români într-un pub. „Suntem mai mulți și vorbim în română și îi văd cum se uită de parcă ne-am pregăti să le dăm în cap. Și mă duc și zic: mersi pentru lecția de discriminare”.

Cu ce rămâne după fiecare întâlnire cu oamenii fără adăpost din Londra? Cu sentimentul că a putut ajuta, într-o țară în care zgomotul celor care cred că oameni ca el doar cer se aude mult mai tare decât vocea celor care știu că el, de fapt, dă: „Nu am mutat munții.. Nici n-am schimbat lumea.. Dar 20 de oameni au dormit sătui, fără să viseze mâncare”, a scris Cosmin pe Facebook, la finalul unei zile cu pachete de mâncare. În acest sfârșit de săptămână, va merge din nou să ajute câteva zeci de oameni să doarmă cu mâncare în burtă, nu în vis.

FOTO: Cosmin Breje/Facebook

Iată, așadar, două personaje: Tarky și Cosmin. Este vreunul dintre ei imaginea românul din Marea Britanie? Dacă nu, putem alege: conform ambasadorului român la Londra, Ion Jinga, în Marea Britanie există 4.000 de medici și asistente din România, 6.000 de studenți, profesori și cercetători, mii de români care lucrează în finanțe, comerț, IT și arte și zeci de mii care au un loc de muncă în domeniul construcțiilor.

FOTO: gândul/GMP

„FAR-RIGHT”- cuvintele care ar trebui să sperie orice român

Nu au câștigat ei, am pierdut noi

Primele efecte ale votului extremist din Uniunea Europeană au apărut deja

Povestea românului care a candidat la europarlamentare în Marea Britanie

Mesajul europarlamentarilor români pentru Nigel Farage și Marine Le Pen

 
Autor

Citește și