Mesajul îngrijorător primit de 200.000 de refugiați de la ONU
Programul Alimentar Mondial a avertizat încă din vara anului trecut că organizația va fi afectată de o criză de finanțare și resursele pentru refugiații sirieni din Iordania vor fi tot mai limitate. Cel mai nou anunț al ONU i-a descurajat însă și mai mult pe imigranți.
„Ce ar trebui să facem? Să mă vând pe mine sau să-mi vând cele trei fete?”, a declarat Om Rabab, un refugiat care folosește acest pseudonim din motive de securitate.
La începutul lunii, 229.000 refugiați care trăiesc în comunitățile urbane din Iordania au fost înștiințați că își vor pierde voucherele alimentare. Ei primeau cartele în valoare de 14 dolari pe lună și acum nu vor mai beneficia de niciun ajutor din partea Programului Alimentar Mondial, a anunțat purtătoarea de cuvânt a organizației, Julie Marshall, pentru huffingtonpost.com.
Pentru refugiați, perspectivele sunt sumbre. Au de ales între a reveni în zona de conflict din Siria, se pot instala într-o tabără de refugiați sau își riscă viața pentru a ajunge în Europa.
În 2015, peste 2.500 de imigranți și refugiați au murit încercând să ajungă în Europa pe Marea Mediterană, potrivit statisticii UNHCR.
„Am fost obligați să luăm aceste decizii dificile și am redus rațiile refugiaților foarte vulnerabili, deoarece nu ne mai permitem să oferim un asemenea nivel de asistență, nu mai avem fonduri”, a declarat Marshall.
Aceasta a confirmat că decizia a fost comunicată refugiaților prin SMS. În 2011, circa 2.000 de sirieni s-au relocat în Iordania. În prezent, țara găzduiește 630.000 de refugiați sirieni.
Chiar și după sistările de ajutor alimentar, WFP caută cu disperare surse de finanțare, pentru a-i ajuta pe refugiați. Organizația are nevoie de 236 milioane dolari pentru a oferi asistență alimentară refugiaților, în luna noiembrie.
WFP i-a rugat pe donatorii cu dare de mână să ajute refugiații, care nu au de ales și vor face sacrificii majore, pentru a supraviețui.
Marshall a precizat că mulți părinți și-au vândut toate lucrurile de valoare, cheltuiesc mai puțini bani pe medicamente și și-au retras copiii de la școală, pentru a-i trimite la muncă, în scopul întreținerii familiei. „Cu cât criza va dura mai mult, cu atât mai disperați vor fi și refugiații”, a conchis Marshall.