Mesajul lui Obama pentru Europa de Est la sosirea în Polonia. UPDATE

Mesajul lui Obama pentru Europa de Est la sosirea în Polonia. UPDATE
Publicat: 03/06/2014, 12:25
Actualizat: 06/06/2014, 12:07

Președintele american Barack Obama a reafirmat încă de la sosirea sa, marți, la Varșovia, că angajamentul american în Europa de Est, îngrijorată de criza ucraineană, este „sacrosanct”, relatează AFP.

„Angajamentul nostru în securitatea Poloniei și în cea a aliaților noștri din Europa Centrală și de Est este un element esențial al propriei noastre securități și este sacrosanct”, a declarat Obama, după ce s-a întâlnit cu piloți și militari polonezi și americani pe aeroportul de la Varșovia.

UPDATE 12:20 Președintele american, Barack Obama, propune un miliard de dolari pentru un plan de securitate în Europa de Est.

Președintele american a subliniat că Statele Unite și NATO și-au consolidat angajamentul în securitatea Poloniei, în cursul crizei ucrainene. El a adăugat că va anunța marți noi ajutoare în securitatea Europei de Est.

„Securitatea Poloniei și a întregii regiuni este strâns legată de cooperarea cu Statele Unite, de prezența trupelor americane pe teritoriul polonez, într-un moment în care ne confruntăm cu o criză foarte aproape de frontierele noastre și cele ale NATO”, a declarat la rândul său președintele polonez Bronislaw Komorowski.

Băsescu participă, marți, în Polonia, la dejunul de lucru oferit de Obama

Președintele Traian Băsescu participă, marți și miercuri, la ceremoniile dedicate sărbătoririi a 25 de ani de libertate în Republica Polonă, șeful statului urmând să participe la dejunul de lucru oferit de președintele SUA, Barack Obama, și de președintele Republicii Polone, Bronislaw Komorowski.

Potrivit unui comunicat de presă al Administrației Prezidențiale, șeful statului va sosi, la ora 16.00 (ora României), la Palatul Prezidențial din Varșovia, unde va participa la Dejunul de lucru oferit de președintele Statelor Unite ale Americii, Barack Obama, și de președintele Republicii Polone, Bronislaw Komorowski.

La ora 19.00 (ora României), la Castelul Regal din Varșovia, șeful statului va participa la decernarea Premiului „Solidaritatea”.

Miercuri, președintele Traian Băsescu va participa, în Piața Castelului Regal din Varșovia, la Ceremonia oficială dedicată sărbătoririi a 25 de ani de libertate în Republica Polonă.

Președintele american Barack Obama se va întâlni în Polonia cu liderii țărilor aliate din Europa Centrală și de Est, între care și România, a anunțat vineri consilierul adjunct pentru Securitate Națională, Ben Rhodes, potrivit site-ului Casei Albe.

Președintele american va efectua un turneu european în trei țări: Polonia, Belgia și Franța.

Deplasarea lui Barack Obama în Polonia va fi efectuată în scopul de a reasigura țările din Europa de Est în privința angajamentului Statelor Unite pentru apărarea securității lor, după ce Rusia a preluat controlul asupra peninsulei ucrainene Crimeea.

Statele Unite și Polonia vor găzdui, marți după-amiază, o întâlnire cu aliații lor apropiați din Europa Centrală și de Est. La întâlnire vor participa, în afară de Statele Unite și Polonia, Bulgaria, Croația, Cehia, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, România și Slovacia.

După acest eveniment, președintele american va participa la o cină festivă, la Palatul Regal, alături de ceilalți lideri invitați la eveniment.

Miercuri, Obama va avea o întrevederea cu președintele ales al Ucrainei, Petro Poroșenko, după care va merge la Castelul Regal, unde va susține un discurs.

După Varșovia, Obama se va deplasa în Belgia, unde va participa la summitul G7, la Bruxelles. Summitul G7 are loc după excluderea Rusiei din G8 și anularea reuniunii de la Soci, măsuri luate în urma intervenției Moscovei în Ucraina.

Liderul american va merge ulterior la Paris, joi, unde se va întâlni cu președintele François Hollande, chiar în aceeași zi în care șeful de stat francez îl va primi pe omologul său rus, Vladimir Putin.

Casa Albă nu intenționează să programeze o întâlnire între Obama și Putin în cursul vizitei președintelui american la Paris, a insistat Rhodes.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ce tactică folosesc rușii ca să cucerească pozițiile fortificate ale armatei ucrainene. „Apar pe neașteptate...
Gabi Bădălău și Ramona Gabor, împreună după 15 ani! PRIMELE IMAGINI
FOTO. Face avere din imaginile cu ea dezbrăcată, iar acum a câștigat un concurs de...
„Dar de la Dumnezeu” Iulia Vântur a făcut anunțul pe internet, după ce s-a zvonit...
Anunț de ultimă oră făcut de meteorologi. Ce se întâmplă cu vremea în următoarele ore
Telefonul banal care i-a adus moartea lui Gheorghe Băicuș, militarul care și-a pierdut viața în...
Dieta cu 3 mese pe zi a Loredanei Groza. Alimentul POPULAR la care a renunțat...
Rezultate la Evaluarea Naţională 2024. Edu.ro a publicat notele
Vaticanul a dezvăluit abia acum adevărul. "Fecioara Maria care plânge" din Trevignano, un fals?
Imagini apocaliptice în Grecia, din cauza incediilor de vegetație! Zeci de mii de turisti au...
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
Volkswagen Passat de RECORD. Autonomia atinsă cu un singur plin – VIDEO
Tabloul complet şi programul sferturilor de finală de la UEFA Euro 2024
Poveste plină de COMPASIUNE despre cum își îngrijeau oamenii de NEANDERTHAL COPIII BOLNAVI
S-a impus prin lege începând cu 1 iulie. Este obligatoriu în România să declari la...
Norii Shelf-Cloud, deasupra României. Când apare acest fenomen meteo rar
Primele declarații ale soțului Ilenei Stana Ionescu după moartea actriței. Andrei Ionescu e sfâșiat de...
Un asteroid se apropie de Pământ! NASA a făcut anunțul cu puțin timp în urmă
Monica Tatoiu, despre greutățile prin care a trecut în adolescență! În ce condiții a stat...
Jennifer Lopez și Ben Affleck și-au scos la vânzare bunurile comune
BANCUL ZILEI. Profesorul: - Bulă, dacă într-un măr sunt 3 viermi și tu mănânci unul,...
Miles Davis, Picasso al jazz-ului. „Nu vă temeți de greșeli. Nu există așa ceva”
×