Ministerul Afacerilor Externe a transmis sâmbătă, că reiterează nerecunoașterea anexării Republicii Autonome Crimeea și orașului Sevastopol de către Federația Rusă, anunțată în urmă cu nouă ani de către Federația Rusă.
Ministerul Afacerilor Externe al României reiterează poziția fermă de condamnare și nerecunoaștere a anexarea ilegală de către Federația Rusă a Republicii Autonome Crimeea și a orașului Sevastopol, la nouă ani de la acestui act, care reprezintă, potrivit MAE, o violare flagrantă a principiilor de drept internațional, precum și a documentelor multilaterale la care Rusia este parte, inclusiv a Cartei Organizației Națiunilor Unite și a Actului Final de la Helsinki.
Potrivit MAE, România condamnă utilizarea de către forțele armate ruse a teritoriului peninsulei Crimeea în contextul războiului de agresiune ilegal și neprovocat declanșat de Federația Rusă, la 24 februarie 2022, împotriva Ucrainei.
Sâmbătă este ziua a 388-a de război în Ucraina. Cel puțin 6.000 de copii ucraineni au fost ținuți în cel puțin 43 de tabere rusești, potrivit unui raport american. Cercetătorii de la Universitatea Yale au descoperit că aceste locații unde au fost ținuți copiii formează o „rețea sistematică la scară largă”.
România reafirmă, totodată, că nu recunoaște nici anexarea ilegală de către Federația Rusă a regiunilor din estul Ucrainei (Luhansk, Donețk, Herson și Zaporojie), care rămân parte inalienabilă a teritoriului național al Ucrainei, în conformitate cu dreptul internațional.
„Sprijinul ferm pentru independența, suveranitatea și integritatea teritorială ale Ucrainei, în frontierele sale recunoscute internațional, rămâne pe mai departe principiul de bază pe care se fundamentează eforturile cuprinzătoare ale României în susținerea Ucrainei și poporului ucrainean, victime ale agresiunii ruse”, au conchis reprezentații diplomației române.
În urmă cu o zi, Curtea Penală Internaţională (CPI) a emis un mandat de arestare pe numele lui Vladimir Putin. Acesta este acuzat pentru presupuse crime de război comise în timpul conflictului din Ucraina.
Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a declarat vineri că nu ar trebui să existe impunitate pentru crimele de război comise de ruși în Ucraina, și că sprijină pe deplin eforturile Curții Penale Internațională (CPI) de a-l aduce pe Putin în fața justiției.