Mesajul tranșant al Chinei pentru întreaga lume. Asiaticii, „pregătiți pentru lupta sângeroasă cu inamicii”
La 17 martie, Congresul Național Popular, legislativul de la Beijing, l-a reales în unanimitate pe Xi Jinping în funcția de președinte al Chinei, la scurt timp după ce limita de mandate prezidențiale a fost eliminată din Constituție.
„Istoria a arătat deja și va continua să demonstreze că numai socialismul poate salva China. Partidul Comunist este conducerea politică supremă a țării și garanția fundamentală pentru revizalizarea națiunii chineze, care a devenit cel mai mare vis al poporului chinez. Suntem hotărâți să ducem o luptă sângeroasă împotriva inamicilor noștri … cu o ambiție puternică de a ocupa locul pe care îl merităm în lume”, a spus Xi.
Președintele Chinei a avertizat Taiwanul că se va confrunta cu o „pedeapsă din partea istoriei” pentru demersurile separatiste, aceasta fiind cea mai categorică poziție a lui Xi Jinping în privința insulei revendicate de China.
„Este o aspirație comună a întregului popor chinez și un interes de bază protejarea suveranității și integrității teritoriale a Chinei și realizarea reunificării complete a Chinei. Orice acțiuni și trucuri menite să divizeze China sunt sortite eșecului și vor fi confruntate cu o condamnare din partea poporului și cu o pedeapsă din partea istoriei. China are voința, încrederea și capacitatea de a învinge orice activitate separatistă. Poporul chinez are o convingere comună că nu va fi niciodată permisă și este absolut imposibilă separarea vreunui centimetru din teritoriul măreței noastre țări”, a transmis Xi.
Regimul de la Beijing consideră că Taiwanul este o parte integrantă a „unei singure China”, fiind astfel ineligibilă pentru relații bilaterale cu alte state. Recent, Senatul Statelor Unite a adoptat un proiect de lege care promovează legături mai strânse cu Taiwanul. China nu a renunțat niciodată la tentativele de readucere a insulei sub controlul său.
Xi Jinping, în vârstă de 64 de ani, și-a început cel de-al doilea mandat de cinci ani în fruntea Chinei în octombrie 2017. Pe lângă funcția de președinte, Xi Jinping mai este liderul Partidului Comunist și conducătorul armatei. După adoptarea amendamentului la Constituția țării, niciuna dintre aceste funcții nu mai are limite formale de mandat.