Mesajul tranșant pe care Francois Hollande îl trimite celorlalte state membre UE în privința crizei refugiaților
În ceea ce privește distribuirea „refugiaților care au dreptul la azil, aceasta trebuie să fie făcută în toate țările europene, niciun stat nu se poate exonera, altfel, noi nu mai aparținem aceluiași ansamblu fondat pe valori și principii”, a declarat François Hollande la conferința care a avut loc în orașul marocan Tanger.
Șeful statului francez a făcut aceste afirmații cu trei zile înaintea unui summit european extraordinar care trebuie să decidă miercuri, la Bruxelles, distribuirea solidară a 120.000 de refugiați în statele membre. Hollande a reaminitit pe de altă parte, că „dorea alături de cancelarul german Angela Merkel ca mecanismul (de distribuire) să poată fi obligatoriu”, însă că unele state „refuză acest lucru”.
El a spus că a cerut ministrului de Interne, Bernard Cazeneuve, să apere acest mecanism în cadrul reuniunii de marți din ajunul summit-ului cu omologii săi europeni. „Veghem ca mecanismul să fie eficient indiferent de metodele folosite și ca angajamentele să poată fi respectate și să nu fie aceleași țări cele care primesc refugiați”, a prevenit acesta. „Doresc cu adevărat ca această problemă să poată fi rezolvată pe cât posibil de către Consiliul de Miniștri (europeni de Interne) și ca totul să nu fie retrimis Consiliului European”, a adăugat el.
Uniunea Europeană va organiza un summit de urgență al Consiliului European, pe 23 septembrie, pe tema măsurilor privind criza imigranților.
Summitul extraordinar, programat la Bruxelles, are rolul abordării diferențelor puternice referitoare la schema de distribuire a 120.000 de refugiați. Numeroase state UE, în principal central și est-europene, se opun cotelor obligatorii privind distribuirea imigranților.
„Convoc un summit extraordinar al Consiliului European miercuri 23 septembrie, la ora 18.00, pentru a discuta despre măsuri în contextul crizei refugiaților”, a declarat Donald Tusk, președintele Consiliului European. Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, și cel al Austriei, Werner Faymann, au cerut un summit extraordinar după ce Consiliul pentru Justiție și Afaceri Interne nu a reușit ajungerea la o decizie privind distribuirea refugiaților.