Prima pagină » Știri externe » Mesajul unui laureat al premiului Nobel pentru britanicii care se tem de „invazia” românilor. „În cele din urmă nici ei nu vor fi mai bogați”

Mesajul unui laureat al premiului Nobel pentru britanicii care se tem de „invazia” românilor. „În cele din urmă nici ei nu vor fi mai bogați”

Mesajul unui laureat al premiului Nobel pentru britanicii care se tem de
În vreme ce britanicii își mențin atitudinea ostilă față de muncitorii români și bulgari, un arhiepiscop sud-african, activist anti-apertheid și laureat al Premiului Nobel pentru Pace în anul 1984, îi îndeamnă pe locuitorii Regatului Unit să fie mai îngăduitori.

În vreme ce britanicii își mențin atitudinea ostilă față de muncitorii români și bulgari, un arhiepiscop sud-african, activist anti-apertheid și laureat al Premiului Nobel pentru Pace în anul 1984, îi îndeamnă pe locuitorii Regatului Unit să fie mai îngăduitori.

Desmond Mpilo Tutu a avertizat că menținerea unui climat atât de tensionat amintește de discursul conservatorului Enoch Powell din anul 1968, când, referindu-se la politica privind deschiderea față de imigranți, a afirmat că „țara își construiește cu frenezie propriul rug funerar”.

Arhiepiscopul s-a arătat cu atât mai îngrijorat cu cât, potrivit unui sondaj recent, peste 50% dintre britanici cred că dreptul de a locui și munci în Marea Britanie ar trebui să fie interzis românilor și bulgarilor, scrie Daily Mail.

„Începem să avem un discurs similar celui susținut de Enoch Powell. Am crezut că acela a fost cel mai groaznic moment din istoria modernă”, a spus arhiepiscopul Tutu. „Opoziția aceasta poate fi o soluție pe termen scurt. Oamenii sunt îngrijorați, e normal, în ceea ce privește economia, dar în cele din urmă nici ei nu vor fi mai bogați. Vor fi chiar mai săraci în spirit”, a continuat acesta, amintind că britanicii au avut o contribuție împortantă în revitalizarea umanității în Africa de Sud.

O opinie similară acestuia a exprimat și arhiepiscopul Londrei, Richard Chartres, care a spus că „imigranții aduc un avantaj economic”. „Diversitatea acestui loc, o parte a ceea ce-l face mai atractiv”, a comentat el.

Cu toate acestea, britanicii sunt sceptici în continuare: 47% dintre aceștia cred că imigranții din România și Bulgaria nu ar trebui să aibă dreptul de a locui, munci și beneficia de anumite beneficii în Marea Britanie, iar 56% dintre ei sunt de părere că imigrația are un impact negativ asupra țării.

Pe de altă parte, una din patru persoane consideră că românii și bulgarii ar trebui să fie tratați ca orice alți cetăți din UE.

Toate aceste îngrijorări au apărut în contextul în care restricțiile aplicate imigranților pe piața muncii din Regatul Unit urmează să fie ridicate începând cu 1 ianuarie 2014.

Ministrul român de Externe, Titus Corlățean a transmis că nu există date care să justifice temerile populației și ale unor politicieni britanici privind un număr mare de cetățeni români care ar putea „invada” Marea Britanie din 2014.