MH17. Decizia de ultimă oră luată de Malaezia și Olanda

Publicat: 05 11. 2014, 13:02

Avionul Boeing 777, care venea din Amsterdam, s-a prăbușit la 17 iulie în estul Ucrainei, după ce a fost probabil doborât de o rachetă sol-aer lansată dintr-o zonă în care aveau loc lupte între susținători ai forțelor ucrainene și separatiști proruși. Avionul avea la bord 298 de persoane, între care 193 de olandezi și 44 de malaezieni.

‘Malaezia s-a angajat să-i aducă în fața justiției pe cei responsabili de prăbușirea avionului și trebuie să facem tot posibilul să se facă dreptate’, a declarat premierul malaezian, Najib Razak, la încheierea unei întrevederi cu omologul său olandez, Mark Rutte.

‘Suntem de acord asupra faptului că țările implicate trebuie să lucreze în strânsă colaborare’, a adăugat el, subliniind că prioritatea este de a recupera epava avionului. Aceasta se află într-o zonă din estul Ucrainei, în apropierea căreia continuă luptele dintre forțele ucrainene și separatiștii proruși, scrie Agerpres.

Olanda a fost însărcinată cu identificarea victimelor precum și cu ancheta privind cauzele acestei drame. Anchetatorii olandezi au recuperat săptămâna trecută noi rămășițe pământești de la locul catastrofei. Până în prezent, au fost identificate 284 de victime.

Cea mai vehiculată ipoteză este aceea că avionul a fost doborât de o rachetă lansată de la sol. Potrivit SUA și Ucrainei, este vorba de o rachetă sol-aer tip Buk care ar fi fost furnizată rebelilor de către Rusia. La rândul său, Moscova acuză forțele ucrainene de lansarea rachetei ce a doborât avionul.