MI5: Marea Britanie se confruntă cu o amenințare sporită din partea „slugilor lui Putin” și „complot după complot” din partea Iranului
Directorul general al MI5, Ken McCallum, a declarat că Marea Britanie se confruntă cu o amenințare sporită din partea „slugilor lui Putin” și cu „complot după complot” venite din partea Iranului.
În primul său discurs de acest gen din ultimii doi ani, directorul general al MI5, Ken McCallum, a declarat că echipa sa are „o sarcină extrem de dificilă” și a prezentat o imagine a multiplelor amenințări cu care se confruntă Regatul Unit, cu organizații teroriste recrudescente precum Al-Qaida și Stat Islamic, pe lângă terorismul de stat din partea unor țări precum Iranul și Rusia, scrie Sky News.
McCallum a declarat că tendința care îl îngrijorează cel mai mult este agravarea amenințării din partea Al Qaeda și, în special, din partea Stat Islamic.
„După câțiva ani în care au fost ținuți la pământ, ei și-au reluat eforturile de a exporta terorismul”, a adăugat el.
În ultima lună, mai mult de o treime din investigațiile prioritare ale MI5 au avut legături cu grupuri teroriste organizate din străinătate.
McCallum a dezvăluit că, din martie 2017, MI5 și poliția au dejucat în total 43 de comploturi teroriste „în stadiu avansat”. El a declarat că o parte dintre ele vizau comiterea de crime în masă folosind arme de foc și explozibili.
75% din cazuri, de orientare islamistă, 25% de extremă dreapta
Aproximativ 75% din cazurile de care s-a ocupat MI5 erau de natură islamistă și 25% de extremă dreaptă, deși McCallum a descris o „gamă amețitoare de credințe și ideologii”, deoarece oamenii sunt expuși la un spectru de discurs de ură online, teorii ale conspirației și dezinformare.
McCallum a declarat că numărul de cazuri privind amenințări din partea altor state a crescut cu 48% într-un an, dezvăluind că, din ianuarie 2022, MI5 și poliția au avut de a face cu 20 de comploturi sprijinite de Iran.
Rusia și Iran – amenințări „la un nivel fără precedent”
El a declarat că amenințarea din partea Iranului a crescut „la un nivel fără precedent”, avertizând că Iranul – împreună cu Rusia – „folosesc interpuși”, cum ar fi criminalitatea organizată, pentru a-și „face treaba murdară”.
Mai mult de 750 de diplomați ruși, mulți dintre ei spioni, au fost expulzați din Europa de când Rusia a invadat Ucraina.
În timp ce acest lucru a afectat serviciile de informații ruse, McCallum a declarat că acestea se află într-o „misiune susținută de a genera haos pe străzile Marii Britanii și Europei” folosind „incendieri, sabotaje și multe altele”.
Directorul MI5 a transmis un mesaj infractorilor care se gândesc să lucreze pentru state ostile, spunând:
Dacă luați bani de la Iran, Rusia sau orice alt stat, pentru a comite acte ilegale în Regatul Unit, veți avea de a face pe deplin cu reacția întregului aparat național de securitate. Este o alegere pe care o veți regreta”.
13% din persoanele investigate pentru terorism, copii
McCallum a dezvăluit, de asemenea, că un număr tot mai mare de copii sunt investigați pentru terorism în Regatul Unit. El a declarat că faptul că una din opt persoane pe care organizația sa le investighează are sub 18 ani „nu era ceva ce mă așteptam să văd”.
Cifrele care arată că 13% dintre persoanele investigate sunt copii a fost una dintre cele mai neașteptate evoluții – este o creștere de trei ori în trei ani.
McCallum a declarat că MI5 observă „mult prea multe cazuri în care persoane foarte tinere sunt atrase în extremismul otrăvitor de pe internet”.
El a adăugat: „Terorismul de extremă dreaptă, în special, se îndreaptă în mare măsură către tineri, condus de o propagandă care demonstrează o înțelegere incredibilă a culturii online”.
Deocamdată, conflictul din Orientul Mijlociu a avut un impact redus asupra terorismului din Regatul Unit.
McCallum a declarat: „Suntem foarte conștienți de riscul ca evenimentele din Orientul Mijlociu să declanșeze acțiuni teroriste în Regatul Unit… Până în prezent, în timp ce colegii noștri polițiști au reacționat la creșterea problemelor privind ordinea publică, infracțiunile motivate de ură și siguranța comunității, dar nu am văzut – încă – ca acestea să se transforme în violență teroristă.”
Foto: Profimedia
CITIȚI ȘI: