Prima pagină » Știri externe » Mica Britanie: un referendum pentru independența Scoției este „foarte probabil”

Mica Britanie: un referendum pentru independența Scoției este „foarte probabil”

Mica Britanie: un referendum pentru independența Scoției este
Scoția ar putea organiza referendum pentru independența față de Marea Britanie înainte de ieșirea acestei țări din Uniunea Europeană, actuala regiune britanică sperând că se va putea menține astfel în Blocul comunitar.

Membrii Guvernului scoțian se reunesc sâmbătă, într-o ședință de urgență, pentru a stabili viitorul pas în sensul organizării unui referendum pentru obținerea independenței față de Marea Britanie, informează site-ul agenției Reuters.

Scoția, care are cinci milioane de locuitori, speră că va putea rămâne membră UE dacă se va desprinde de Marea Britanie înainte ca această țară să părăsească Blocul comunitar.

Locuitorii Scoției au votat într-un raport de 62 la 38% în favoarea rămânerii Marii Britanii în UE, dar majoritatea cetățenilor britanici au stabilit ieșirea din comunitatea europeană.

Unii politicieni europeni au declarat că Scoția trebuie admisă rapid în Uniunea Europeană. „Europa este deschisă spre admiterea de noi state membre. Acest lucru este absolut clar”, a declarat Manfred Weber, liderul grupului Partidului Popular European din Parlamentul European.

Scoția intenționează să organizeze un nou referendum privind independența față de Marea Britanie, afirmă șeful Guvernului de la Edinburgh, Nicola Sturgeon.

„Devine evident că opțiunea unui nou referendum proindependență trebuie să existe și este luată în discuție”, a spus Sturgeon după ce Marea Britanie a decis ieșirea din UE. „În acest context, Scoția se confruntă cu perspectiva de a fi scoasă din UE împotriva voinței cetățenilor. Acest lucru este inacceptabil din punct de vedere democratic”, a precizat Sturgeon. „Cred că un referendum proindependență este foarte probabil”, a adăugat Sturgeon.

Alegătorii scoțieni au respins într-un raport de 55 la 45% independența față de Marea Britanie în referendumul din anul 2014, dar, între timp, formațiunea proindependență a lui Sturgeon – Partidul Național Scoțian (SNP) – a devenit mai populară.

Citește și