Paza de Coastă din Libia a oprit aproape 400 de migranți care încercau să traverseze Marea Mediterană în cinci ambarcațiuni improvizate în ultimele două zile, a anunțat Organizația Internațională pentru Migrație, o agenție a Organizației Națiunilor Unite.
Astfel, numărul total al persoanelor care au fost depistate încercând să ajungă în Europa din porturile libiene luna aceasta depășește 1.000, cu toate că frontierele de stat ale Libiei, inclusiv porturile, sunt închise, ca urmare a pandemeiei provocate de noul tip de coronavirus, informează site-ul agenției de presă Reuters.
Pandemia, dar și confruntările tot mai violente din jurul capitalei Libiei, Tripoli, au dus la o creștere tot mai puternică a problemelor cu care se confruntă miile de migranți care tranzitează această țară pentru a încerca să ajungă, pe Marea Mediterană, în Europa.
Organizația Internațională pentru Migranție a anunțat luni că 317 migranți au fost trimiși înapoi în Libia doar duminică noaptea. Alți 70 de migranți fuseseră deja opriți să plece din țară cu o zi înainte.
Potrivit Înaltului Comisariat al Organizației Națiunilor Unite pentru Refugiați (UNCHR), două persoane care au încercat să ajungă în Europa s-au înecat în Marea Mediterană duminică.
Pe insulele grecești, puternic afectate de criza refugiaților, distanțarea socială și izolarea sunt concepte pe care mulți dintre migranți nu și le pot permite.
În Moria, cea mai mare tabără informală pentru migranți din Europa, aproximativ 20.000 de oameni trăiesc într-o zonă proiectată să găzduiască cel mult 3.000 de persoane. Corturi și adăposturi improvizate se întind pe lângă gardurile centrului oficial de primire și coboară dealul în livezile de măslini din jur.
Situația migranților sosiți din Africa sau Orientul Mijlociu în țări europene precum Italia și Grecia este din ce în ce mai grea, după ce Comisia Europeană a suspendat temporar implementarea programelor de relocare a refugiaţilor din tabere ca urmare a pandemiei de coronavirus.