Mihail Saakașvili refuză să se predea, în ciuda ultimatumului primit de la autoritățile ucrainene
Autoritățile au încercat să îl aresteze marți pe Saakașvili, la Kiev, însă acesta a evadat din furgoneta poliției cu ajutorul susținătorilor care nu au lăsat vehiculul să plece.
Eliberat, Saakașvili și suporterii săi au plecat spre Parlament, de unde au cerut demisia președintelui Ucrainei, Petro Poroșenko și au campat peste noapte. Procurorii i-au oferit, fostului președinte georgian, 24 de ore la dispoziție să se predea.
Ofițerii de poliție și procurorii au intrat miercuri dimineață în locul unde susținătorii lui Saakașvili și-au amplasat corturile, însă au fost opritiți, din nou, de protestatari.
Aproximativ 100 de prostestatari s-au strâns în fața Radei Supreme (Parlamentul Ucrainei), miercuri dimineață, de unde Saakașvili a declarat că nu se va preda autorităților.
Scandalul provocat de reținerea lui Saakașvili, numit un „cruciat al anti-corupției”, a declanșat îngrijorarea politicienilor de la Kiev că Ucraina s-ar putea confrunta cu cea mai mare criză politică de la protestele din 2014.
Procurorul general Yuri Luțenko a susținut că Biroul său deține dovezi că Saakașvili ar fi primit 500.000 de dolari de la un afacerist ucrainean, care are legături cu Rusia, pentru a finanța protestele.
Saakașvili a fost, de asemenea, guvernator al regiunii Odesa, însă și-a dat demisia în 2016 și l-a acuzat pe Poroșenko de corupție.