În cel de-al treilea trimestru din acest an, 776 de persoane au renunțat la cetățenia americană, cu 39% mai multe decât în aceeași perioadă din 2013, când 560 de oameni au luat această decizie, potrivit datelor publicate de administrația SUA.
La începutul lunii iulie, administrația Statelor Unite a înăsprit legea prin care cetățenii americani își puteau ține secrete activele deținute.
Legea prevede ca instituțiile financiare din SUA să impună o taxă de 30% pe plățile efectuate către băncile străine care nu acceptă să furnizeze date despre americanii care au conturi la respectivele bănci.
Această lege permite Statelor Unite să aibă acces la informații despre activitățile financiare din afara țării efectuate de cetățenii americani de la peste 77.000 de instituții și 80 de guverne, potrivit Bloomberg.
Creșterea numărului de persoane care renunță la cetățenia americană are loc și în contextul în care peste 100 de bănci din Elveția, care mențineau confidențialitatea datelor clienților privați, au acceptat să dezvăluie informații despre aceștia, pentru a evita punerea sub acuzare pentru că au acoperit americani investigați pentru evaziune fiscală.
SUA, care impune impozite cetățenilor săi indiferent de locul de reședință al acestora, a întreprins din ce în ce mai multe acțiuni pentru investigarea unor evazioniști, după ce UBS, cea mai mare bancă elvețiană, a plătit o penalitate în valoare de 780 de milioane de dolari într-un caz de evaziune din 2009. Tot atunci, UBS a prezentat autorităților americane date despre aproape 5.000 de conturi.
În ultimii cinci ani, penste 9.000 de persoane au renunțat la cetățenia americană.