Mii de greci își părăsesc țara, unde șomajul a depășit 24%. „Aveam un loc de muncă foarte bun. Acum curăț WC-uri în Suedia”
Mii de greci își părăsesc țara, unde șomajul a depășit 24%, iar economia este sufocată de măsurile de austeritate, una dintre destinațiile cele mai căutate fiind Suedia, însă necunoașterea limbii este un impediment major în căutarea unui job care să asigure un trai decent.
„Aveam un loc de muncă foarte bun. Acum curăț WC-uri în Suedia”, spune Tilemahos Karahalios, 40 de ani, care a lucrat în Grecia ca distribuitor de produse farmaceutice, se arată într-un reportaj Bloomberg.
După 17 ani în industria farma, Karahalios purta costum la serviciu, avea mașină din partea companiei și un card pentru cheltuieli de serviciu, potrivit Bloomberg. Acum, curăță școli în Suedia, nevoit să-și caute de muncă în afara țării din cauza crizei economice severe de acasă.
„Încerc să supraviețuiesc. Este greu aici, foarte greu. Aș prefera să fi rămas în Grecia, dar acolo nu avem de muncă”, comentează grecul într-un interviu acordat Bloomberg la Stockholm.
Produsul Intern Brut al Greciei a scăzut cu aproape o cincime după cinci ani de recesiune, iar prognoza pentru 2012 indică o contracție economică de 6,9%. Din 2008, numărul șomerilor din Grecia s-a triplat, la 1,22 milioane la jumătatea acestui an, dintr-o populație totală de 10,8 milioane.
„Poți să ai vise, să-ți organizezi viața, să faci planuri timp de 10, 20 de ani, dar nu ai de unde să știi unde te va duce viața”, oftează Karahalios.
Problemele fostului distribuitor au început în prima parte a anului 2010, când guvernul elen a forțat producătorii de medicamente să reducă prețurile cu până la 27%. Pentru a scădea costurile, compania la care lucra, PharmaSwiss, a concediat distribuitorii, trecând portofoliile în gestionarea supraveghetorului. Karahalios și-a găsit cu greu de muncă, reușind în 2011 să se angajeze ca telemarketer în Atena. A lucrat timp de două luni, după care nu s-a mai dus la muncă pentru că nu și-a primit banii. Apoi a încercat să pună pe picioare un azil de bătrâni, cheltuind majoritatea banilor economisiți, însă afacerea nu a reușit.
Karahalios a încercat să se mute în Australia, dar procesul de imigrare i s-a părut prea scump. Un amic stabilit în Suedia l-a ajutat să-și găsească un loc de muncă și un apartament de închiriat.
A ajuns în Suedia în luna martie a acestui an, unde plătește 4.500 de coroane pe lună, echivalentul a 530 de euro, pentru o cameră într-un complex de apartamente unde locuiesc în principal imigranți din Orientul Mijlociu.
Mizând pe experiența în industria farmaceutică, Tilemahos a încercat inițial să lucreze în domeniul îngrijirii bătrânilor, însă a fost respins pentru că nu vorbește limba. Și-a găsit în final de muncă la curățat locuințe de închiriat. După două săptămâni în care a fost plătit pentru numai 32 din cele 80 de ore de muncă, angajatorul nu l-a mai chemat.
În iulie, Karahalios a fost angajat de o firmă de curățenie a unui alt grec, unde se simte tratat corect.
În Grecia, fostul distribuitor câștiga aproximativ 3.000 de euro pe lună net. În Suedia, venitul este de aproximativ 80 de coroane pe oră, ceea ce echivalează cu 375 de euro pe săptămână – 1500 euro pe lună. În prezent, Karahlios lucrează împreună cu colegii săi la curățarea unei școli înainte de începutul anului școlar. Contractul va expira în curând.
El speră că-și va găsi un job permanent, pentru a-și aduce fiica la Stockholm. Dacă nu va reuși, Karahlios spune că se va muta împreună cu fiica sa la Shanghai, unde locuiește fosta soție.
Numărul grecilor care încearcă să imigreze în Suedia s-a dublat în 2011, la aproape 1.100 de familii, și continuă să crească în acest an.
În prezent, în Suedia trăiesc 1,4 milioane de etnici străini, reprezentând 15% din populația totală, față de aproape zero la sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial. Suedia se prezintă ca o țară tolerantă și progresistă, însă un partid care se opune imigrării a reușit un scor istoric de 5,7% la alegerile din 2010, spune Klas Borell, profesor de sociologie în Suedia.
Imigranții din UE sunt liberi să-și caute de muncă în Suedia și se pot stabili acolo dacă dovedesc că se pot întreține sau dacă au familia stabilită în țară. Rata șomajului este de aproximativ 7%, iar cei care nu vorbesc limba au de obicei dificultăți în găsirea unui loc de muncă, spune Arto Moksunen, director la Crossroads, o organizație nonprofit bazată în Stockholm care a ajutat în ultimii doi ani aproximativ 3.000 de imigranți să se stabilească în Suedia.