Mii de IMIGRANȚI și-au găsit sfârșitul în Marea Mediterană în 2024. Bilanțul include sute de copii
Peste 2.200 de oameni au murit sau au fost dați dispăruți în Marea Mediterană în timp ce încercau să ajungă în Europa, potrivit The Guardian.
Bilanţul, citat într-un comunicat al Reginei De Dominicis, director regional pentru Europa şi Asia Centrală al agenţiei ONU pentru copii, Unicef, deja nu mai este actual după ce 20 de persoane au căzut în mare şi au fost date dispărute în Ajunul Anului Nou. Barca acestora se afla la circa 20 de mile de coasta Libiei. Atunci, şapte persoane, inclusiv un băiat sirian în vârstă de opt ani, au reuşit să continue călătoria pe ambarcaţiunea care se înclina, înainte de a fi găsite de o navă de patrulare a poliţiei italiene marţi seara, în apropiere de insula Lampedusa din sud. Ambarcaţiunea de 6 metri părăsise Zuwara, în Libia, luni, la ora 22:00, şi a început să ia apă cinci ore mai târziu.
„Bilanţul morţilor şi numărul persoanelor dispărute în Marea Mediterană în 2024 au depăşit acum 2 200, cu aproape 1.700 de vieţi pierdute numai pe ruta centrală a Mediteranei. Acest număr include sute de copii, care reprezintă una din cinci persoane care migrează prin Marea Mediterană. Majoritatea fug de conflicte violente şi de sărăcie”, a spus Regina de Dominicis.
Cel puţin patru ambarcaţiuni s-au răsturnat în Mediterana centrală începând de marţi, potrivit Alarm Phone, o organizaţie care gestionează o linie telefonică de urgenţă pentru persoanele aflate în pericol pe mare.
Italia este unul dintre principalele puncte de debarcare pentru persoanele care încearcă să ajungă în Europa, ruta centrală a Mediteranei fiind considerată una dintre cele mai periculoase din lume.
25.000 de decese şi dispariţii în timpul traversării Mediteranei începând din 2014
Organizaţia Internaţională pentru Migraţie a ONU a înregistrat cel puţin 25.500 de decese şi dispariţii în timpul traversării Mediteranei începând din 2014. Majoritatea deceselor sau dispariţiilor sunt atribuite ambarcaţiunilor care au plecat fie din Tunisia, fie din Libia.
Oamenii încearcă în continuare această călătorie cu risc ridicat, în ciuda acordurilor încheiate între Italia şi UE cu Tunisia şi Libia pentru a opri plecarea ambarcaţiunilor cu migranţi.
Potrivit Ministerului de Interne italian, 66.317 persoane au reuşit să ajungă în Italia în 2024, mai puţin de jumătate din numărul din 2023. Politicile dure ale guvernului Giorgia Meloni sunt cel puţin parţial creditate pentru această scădere.
În octombrie a intrat în vigoare un acord în valoare de 670 de milioane de euro pentru transportul în Albania a 3.000 de persoane interceptate în apele italiene în fiecare lună. Aici, li s-ar procesa cererile de azil, ceea ce ar trebui să acţioneze, de asemenea, ca un factor de descurajare. Însă planul a eşuat până acum din cauza problemelor juridice.
CITEȘTE ȘI: