Prima pagină » Știri externe » Mii de manifestanți prodemocrație au ieșit din nou în stradă la Hong Kong

Mii de manifestanți prodemocrație au ieșit din nou în stradă la Hong Kong

Mii de manifestanți prodemocrație au ieșit din nou în stradă la Hong Kong
Mii de manifestanți prodemocrație au ieșit din nou în stradă la Hong Kong

Cu umbrele galbene, devenite simbolul campaniei prodemocrație, manifestanții au defilat încet prin centrul orașului pentru „a cere un sufragiu universal veritabil” la următoarele alegeri pentru conducerea Guvernului local, în 2017.

Potrivit organizatorilor, s-au mobilizat 13.000 de persoane, cu mult sub numărul de 50.000 la care se așteptau. La rândul său, poliția a anunțat că a numărat 6.000 de persoane la începutul marșului.

Poliția a avertizat împotriva oricărei încercări de a ocupa din nou străzile în teritoriul care în 1997 a trecut sub tutelă chineză, dar nicio organizație prodemocrație nu a manifestat această intenție.

„Manifestația a fost mult mai slabă decât se aștepta dar este fals să spui că locuitorii din Hong Kong au cedat în fața unei democrații de fațadă”, a declarat Daisy Chan, o organizatoare, în timp ce mișcarea nu a obținut nicio concesie, nici din partea autorităților locale, nici a Beijingului.

„Vrem doar să ne exprimăm frustrarea față de Guvernul din Hong Kong”, a explicat Ronnie Chang, un manifestant în vârstă de aproximativ 40 de ani. „Știm că nu putem face mare lucru, dar dacă tăcem nu se va schimba nimic”.

Situația politică este tensionată în Hong Kong unde, în toamnă s-au mobilizat 100.000 de persoane pentru a cere mai multe libertăți politice.

Începând de la sfârșitul lui septembrie, cartiere întregi au fost ocupate și au avut loc ciocniri violente între manifestanți și poliție.

În decembrie, din cauza descurajării unei părți dintre cei șapte milioane de locuitori din Hong Kong în fața ambuteiajelor și perturbărilor economice, autoritățile au demolat taberele.

Sunt ani de zile de când tabăra prodemocrație se opune autorităților pe tema viitorului politic al teritoriului.

China a acceptat principiul sufragiului universal pentru prima dată în istoria sa. Dar doar doi sau trei candidați se vor putea prezenta și aceștia vor trebui să primească aprobarea unui comitet loial Beijingului.

Citește și