Mii de oameni din Arabia Saudită cer Guvernului eliminarea sistemului de tutelă a bărbaților asupra femeilor

Publicat: 27 09. 2016, 15:13
Actualizat: 11 10. 2016, 11:57
„Femeile ar trebui tratate ca niște cetățeni cu drepturi depline”, a spus activistul Aziza Al-Yousef care, alături de alți militanți pentru egalitatea de gen, luptă de mai bine de un deceniu pentru abolirea acestei practici. „Nu este doar o problemă a femeilor, această practică pune presiune și pe bărbații care își doresc să ducă o viață normală, deci nu le privește doar pe femei”, a adăugat acesta, citat de The Guardian. 
 
Potrivit legilor saudite, femeile au nevoie să primească permisiunea unui bărbat din familie pentru a călători, a se căsători, pentru a ieși din închisoare și, uneori, chiar și pentru a se angaja sau a avea acces la serviciile din sistemul de sănătate. De obicei, cel care deține tutela asupra femeii este tatăl sau soțul acesteia. O văduvă poate să ceară permisiunea fiului său în cazul în care nu mai are în familie alte rude de sex masculin de vârstă mai înaintată. 
 
În ultimii ani, însă, o mișcare de protest din ce în ce mai intensă a căutat să pună capăt acestui sistem. Yousef și alți activiști au început încă de acum cinci ani să susțină ateliere și să predea cursuri despre ceea ce înseamnă, din punct de vedere religios, această practică a tutelei, dar campania a explodat în această vară, în urma unui raport al Human Rights Watch care a scos la iveală o realitate îngrijorătoare. Datele au dus și la folosirea unui nou hashtag, #IAmMyOwnGuardian, pentru creșterea conștientizării problemei. 
 
Guvernul Arabiei Saudite a fost de acord să elimine sistemul tutelei de două ori, o dată în 2009 și o dată în 2012, după un raport al Consiliului ONU pentru Drepturile Omului. Autoritățile au trecut chiar și la aplicarea unor reforme, de exemplu facilitarea accesului la muncă pentru femei, numirea acestora în consiliul de consilieri ai Regelui, dar și permisiunea ca femeile să candideze la alegerile municipale și cea de a vota. Acestea au, însă, foarte multe limite și aplicarea lor a fost abandonată foarte curând. 
 
Tot în acest an, guvernul a prezentat „Vision 2010″, un plan economic menit să reducă dependența statului de petrol, prin care se cerea și o implicare mai mare a femeilor pe piațșa muncii. Oricum ar fi, sistemul de reprezentare prin tutelă crează o contradicție în acest sens, pentru că mulți dintre angajatori le cer femeilor să facă dovada permisiunii de a lucra. Antrenarea forței de muncă feminine este vitală pentru economie, întrucât în prezent numărul celor cu studii superioare în depășește pe cel al bărbaților și ar putea fi o soluție pentru a scoate țara de sub „dominația petrolului”. 
 
„Această noțiune a pazei tutelare nu este neapărat inclusă în Coran, dar se bazează pe viziunea că există aceste concepții patriarhale potrivit cărora femeile trebuie să fie ferite de anumite categorii de persoane, a explicat Hamid M. Khan, director adjunct la The Rule of Law Collaborative de la Universitatea din Carolina de Sud. Dincolo de legile care reglementează contractele de căsătorie, nicio altă țară majoritar musulmană nu impune un sistem asemănător cu cel din Arabia Saudită, a explicat acesta. 
 
Yousef a spus că petiția a fost deja semnată și de mai mulți clerici cunoscuți din Arabia Saudită, ca dovadă că aceștia consideră că sistemul nu este derivat din legea islamică. „Au spus că nu aceasta este religia, ci e pur și simplu vorba despre niște reguli guvernamentale care ar trebui schimbate, a spus Yousef.