Mii de persoane au ieșit în stradă împotriva Guvernului Orban
Demonstrația a început la Palatul Eiffel, lângă Gara Nyugati și a fost organizată de către organizații ale societății civile, susținute de partide de opoziție.
Printre cei care au luat cuvântul s-a aflat și avocatul Tamas Lattmann, inițiatorul unui proiect de referendum cu 19 întrebări privind „demontarea Guvernului”. El a salutat drept cea mai importantă realizare din ultima lună aprobarea de către Comisia Electorală națională a organizării unui referendum privind declararea averilor nu doar de către politicieni, ci și de membrii familiilor acestora, în anumite condiții. Lattmann a anunțat că s-a adresat Kuriei (Curtea Supremă) cu privire la problemele pe care Comisia le-a respins.
Steaguri și însemne ale mai multor partide de opoziție și organizatori – Egyutt (Împreună), DK MoMa și Solidaritatea – au fost purtate de către participanții la demonstrație.
Protestatarii au defilat până la sediul Băncii centrale. Un jurnalist, Marton Kozak, a apreciat, în fața sediului băncii, că „regimul lui Viktor Orban nu are nevoie să fie expus, odată ce toată lumea îl cunoaște bine”. El a denunțat unul dintre „pilonii” regimului, și anume „reprimarea presei libere”, avertizând totodată cu privire la radicalizarea Jobbik (extremă dreapta).
Un student, Marek Bertram, a spus că „guvernarea Ungariei, astăzi, nu înseamnă nimic altceva decât taparea fondurilor UE”, că Fidesz (centru-dreapta, la putere) „a eșuat să se ridice la nivelul propriilor legi” și că „Guvernul a eșuat nu doar moral, ci și politic”.
Demonstrații antiguvernamentale au avut loc, de asemenea, în mai multe orașe din Ungaria, între care Miskolc, Gyor, Pecs, Debrecen, Bekescsaba, Tatabanya, Szekesfehervar, Szekszard, Kecskemet, Nyiregyhaza, Szombathely, Szolnok, Eger, Szeged și Kaposvar.
Vicepreședintele socialist Zoltan Gogos a declarat, la Szolnok (centru), că este necesar ca fiecare persoană publică să fie investigată în legătură cu creșterea averii personale.
Un purtător de cuvânt al DK, Zsolt Greczy le-a spus protestatarilor, la Miskolc (nord-est), că partidul său cere alegeri anticipate și va pregăti un program, până în primăvara următoare, care să scoată țara din situația în care se află.
Liderul Egyutt Viktor Szigetvari a îndemnat, la Gyor (nord-vest), ca până la alegerile din 2018 partidele de opoziție să formeze o alianță care să înfrângă Fidesz.
Un expert în lupta împotriva corupției din cadrul LMP, Akos Hadhazy, a spus că fenomenul corupției nu poate fi eliminat, dar a subliniat că sunt necesare legi care să-l limiteze.
Grupul parlamentar al Fidesz a apreciat, citat într-un comunicat, că lupta împotriva corupției este necesar să înceapă în cadrul opoziției de stânga. Stânga este condusă de către aceeași oameni care au fost implicați în cele mai corupte guverne din toate timpurile, a replicat puterea.
Protestele de duminică au fost organizate de aceleași persoane care s-au acuzat între ele de corupție, a replicat grupul Fidesz, citându-l pe liderul DK Ferenc Gyurcsany care a afirmat că i-a părăsit pe socialiști din cauza corupției din partid.