Mii de persoane au participat la FUNERALIILE președintelui Iranului, înhumat într-un mausoleu din Mashhad
Mii de persoane au participat joi la funeraliile președintelui Iranului, Ebrahim Raisi, în orașul Mashhad, situat în nord-vestul Iranului, la patru zile după accidentul de elicopter soldat cu moartea a opt persoane, inclusiv ministrul de Externe, Hossein Amir-Abdollahian.
Ebrahim Raisi, în vârstă de 63 de ani, a fost înhumat în Mausoleul Imamului Reza din orașul Mashhad.
Ceremoniile funebre au început luni, finalizându-se joi cu procesiunea din Mashhad. La slujba desfășurată miercuri în Teheran, oficiată de ayatollahul Ali Khamenei, liderul suprem al Iranului, a fost prezent și prim-vicepreședintele Mohammad Mokhber, în vârstă de 68 de ani, care va fi președinte interimar.
De asemenea, au fost prezenți membri ai așa-numitei ”Axe a rezistenței”, o rețea de grupuri islamiste finanțate de Teheran.
Printre participanți s-au numărat Ismail Haniyeh, liderul Biroului politic al mișcării palestiniene Hamas, Naim Qassem, adjuctul secretarului general al organizației palestiniene Hezbollah, Mohammed Abdulsalam, purtătorul de cuvânt al Mișcării Huthi din Yemen, și Faleh al-Fayad, liderul Forțelor de Mobilizare Populară din Irak, conform postului de televiziune BBC News.
În total, zeci de mii de oameni au participat la procesiunile funebre desfășurate în orașele Tabriz, Qom, Teheran și Mashhad.
Ministrul de Externe, Hossein Amir-Abdollahian, a fost înmormântat joi în Mausoleul Șahului Abdolazim din Rey, la periferia Teheranului.
Președintele Ebrahim Raisi, ministrul de Externe Hossein Amirabdollahian și alte șase persoane au murit într-un accident de elicopter produs duminică. Echipele de intervenție au căutat câteva ore elicopterul de fabricație americană, de tip Bell 212, cu vechimea de peste 40 de ani, prăbușit într-o zonă muntoasă din nord-estul Iranului.
Washingtonul a dezvăluit că Iranul a cerut asistență din partea Statelor Unite pentru localizarea elicopterului în care se afla președintele Ebrahim Raisi. Autoritățile americane nu au putut interveni din rațiuni logistice.
Foto: Profimedia
Citește și: