Mike Pompeo face apel la găsirea unei soluții diplomatice în cazul conflictului din Nagorno-Karabah
Secretarul american de Stat, Mike Pompeo, a făcut apel marți la liderii din Armenia și Azerbaidjan să respecte acordul de încetare a focului anunțat duminică.
Apelul oficialului de la Washington a fost făcut în contextul în care acordul a fost deja încălcat de ambele părți, după cum informează Agerpres.
Totodată, Mike Pompeo a făcut apel la ambele tabere să găsească o soluție diplomatică în privința acestui conflict.
El i-a îndemnat, în cadrul unor convorbiri telefonice separate, pe premierul Armeniei, Nikol Pashinian și pe președintele azer, Ilham Aliev, să „respecte angajamentul de a pune capăt luptelor şi de a căuta o soluţie diplomatică la conflictul din Nagorno-Karabakh”, potrivit unui comunicat al Departamentului de Stat.
Oficialul a adăugat că „nu există o soluție militară pentru acest conflict”.
Şeful diplomaţiei americane i-a primit vineri, tot separat, pe omologii săi azer Jeyhun Bairamov şi armean Zohrab Mnatsakanian, discuţiile fiind urmate de o declaraţie comună de ‘încetare a focului umanitară’ anunţată duminică.
Acordul a fost însă rapid încălcat, la fel ca precedentele.
Armistițiile precedente au fost și ele încălcate de ambele părți
Un prim armistiţiu fusese încheiat între Erevan şi Baku pe 10 octombrie la Moscova, urmat de un al doilea pe 17 octombrie la Paris.
Conflictul armat dintre forțele separatiste armene din Nagorno-Karabah și Armata azeră au continuat, în pofida armistițiului dintre cele două părți.
Regiunea Nagorno-Karabah este recunoscută la nivel internațional ca fiind parte a Azerbaidjanului. Cu toate acestea, de facto, aceasta se află sub controlul forțelor armene din 1994 și are o populație majoritar armeană.
Sute de soldați și un număr încă necunoscut de civili au murit ca urmare a violențelor din Nagorno-Karabah din 27 septembrie până în prezent. De altfel, conflictul actual este cel mai grav din Nagorno-Karabah din 1994 până astăzi.
Conflictul dintre Armenia și Azerbaidjan cu privire la regiunea Nagorno-Karabah a provocat îngrijorare în rândul statelor occidentale, întrucât ar putea spori instabilitatea din regiunea Caucazului, zonă tranzitată de importante conducte de petrol și gaze naturale.